Kész horror: brutális támadás történt a vidéki buszjáraton, így reagált rá a Volán

Szurok Dávid   
  Megosztom
Kész horror: brutális támadás történt a vidéki buszjáraton, így reagált rá a Volán

Menetközben szúrtak lábon egy autóbuszvezetőt nemrég Komárom-Esztergom vármegyében. A megtámadott és megszúrt sofőr már korábban jelezte a munkáltató felé, hogy egy renitens személy a torka elvágásával fenyegetőzik, ám hiába fordult segítségért a munkáltatóhoz, nem történt semmi. A Volánbusz Kommunikációs Igazgatósága a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a rendőrség az elkövetőt rögtön előállította, és feljelentést tettek.

Egészen elképesztő történetet közölt a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), amit a közösségi oldalán tett közzé. Mint ahogy a SZAKSZ beszámolt róla, nemrég egy a Vérteskethelyalsó megállónál lakó idős, feltehetően mentálisan sérült férfi erősen szennyezett ruhában Kisbérig utazott az egyik járaton, amikor megtörtént a baj. A sofőr elmondása szerint miután leszállt, diszkréten megszólította a férfit, hogy legközelebb csak abban az esetben engedi felszállni a buszra, amennyiben megfelel az utazási feltételeknek.

Közöltem vele a fentebb említett problémáimat is. Mivel minden maradt a régiben, a következő alkalommal kizártam az utazásból. Ekkor közölte velem és imitálta kezével az elképzelt cselekményt, miszerint belém vágja a kést, "elmetéli" a torkomat. Legyintettem, bezártam az ajtót majd elindultam

- számolt be az esetről a sofőr.

Az autóbuszvezetőnek az már csak később jutott a tudomására, hogy ennek a férfinek volt már incidense a tatabányai buszvégállomáson is, ahol késsel támadt a biztonsági őrre, aki ezután könnygázzal lefújta.

Innen már kevésbé gondolom kézlegyintéssel elintézhetőnek a helyzetet, hiszen az irányomba tett életveszélyes fenyegetés akár valós szándékot is tükrözhet. Ezen túlmenően úgy látom, hogy a fentebb írt cselekmény egyértelműen, de ami még fontosabb, közvetlenül veszélyezteti a buszon tartózkodó személyek biztonságát, így annak megakadályozása, hogy felszálljon, elemi érdek

- magyarázta tovább.

Csima Szilárd korábban levélben kereste meg munkáltatóját azért, hogy próbáljon segítséget kérni, és hogy miként tudnának tenni az autóbuszvezetőket érő verbális / fizikai agresszió ellen. A férfi mint ahogy fogalmazott akkor, a benne meglévő félelem nem a fantáziája szüleménye.

Két esetben jutott bírósági szakaszba az általam munkavégzés közben elszenvedett fizikai erőszak. 24 év munkavégzés alatt ez nem tűnhet soknak, de ebből bármelyik fordulhatott volna tragédiába. Egyik esetben egy 11,5 cm pengehosszúságú késsel támadtak rám, a másik alkalommal 70km/h sebességnél szerette volna a kormányt megrángatni az egyik utas.

- írta.

A sofőr szerint mindkét szituációban bizonyítottan alkohol- és drog által befolyásolt személyekről volt szó. Ekkor a munkáltatói jogkör gyakorlójának határozott álláspontja az volt, hogy az elkövetők továbbra is igénybe vehetik a szolgáltatást, vagyis a jövőben is veszélyeztethetik más(ok) életét és testi épségét. Örömmel tapasztalom, hogy ebben az eszement álláspontban elmozdulás érzékelhető.

Az ügy kapcsán természetesen megkerestük a Volánbuszt is. A társaság megkeresésünkre elmondta, hogy az elkövető egy csavarhúzóval szúrta meg a sofőrt Vérteskethelyalsón, Posta megállóhelynél. Mint írták a rendőrség az elkövetőt rögtön előállította, de hasonló esetekben természetesen mind a buszvezető, mind a Volánbusz kötelező jelleggel feljelentést tesz.

A Volánbusz Kommunikációs Igazgatósága hozzátette: az autóbusz-vezetők, vonatvezetők, HÉV-járművezetők, rendészek, jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személynek minősülnek, bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekmény, ezáltal súlyosabb büntetést, akár szabadságvesztést is vonhat maga után.

A munkatársainkkal szembeni agresszió soha nem marad következmények nélkül! Az egyik legjobb példa a támadó gyors elfogására és bíróság elé állítására a tavaly márciusban, Érd és Tárnok között közlekedő járatunkon agresszíven fellépő utas elleni hatékony fellépés. Az utasokat, majd a buszvezetőt is megtámadó, kollégánkat fizikailag is bántalmazó nőt a rendőrség a támadás helyszínétől nem messze, gyakorlatilag azonnal előállította, az Érdi Járási Ügyészség bíróság elé állította, s mindössze két nap leforgása alatt, gyorsított eljárásban megszületett az ítélet: a támadó két év börtönt és két év közügyektől való eltiltást kapott

- írták kérdésünkre.

A társaság országos szinten, 3146 településen biztosítja a közszolgáltatást, a hatályos jogszabályokkal összhangban lévő személyszállítási üzletszabályzatuk szerint társaságuk az utazásból kizárhatja – többek közt – azt, aki ittas vagy bódult, botrányosan viselkedik vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja, illetve magatartásával vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, az autóbusz vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti.

A rendőrség 70 százalék feletti felderítési rátával dolgozik, azaz 10-ből legalább 7 esetben elfogják az elkövetőt (hangsúlyozzuk, hogy a mostani esetben már a helyszínen elfogták). A MÁV–VOLÁN-csoport és a Volánbusz határozottan kiáll munkavállalói mellett, és elítél mindennemű erőszakot, illetve a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Az autóbuszok nagy részén fedélzeti kamerarendszerek működnek, amelyek a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében nyújtanak segítséget. A kamerarendszer minden új járművön alapfelszerelés, a vezetőteret legalább egy kamera felügyeli.

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

volán

bűncselekmény

elkövető