Autósok, figyelem! Sokan nem gondolnak erre, életveszélyes lehet a kánikulában

HelloVidék   
  Megosztom
Autósok, figyelem! Sokan nem gondolnak erre, életveszélyes lehet a kánikulában

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.

Ahogy berobban a nyár, mindannyian izgatottan készülünk hosszabb hétvégi utazásokra, nyaralásokra, napsütéses autós kirándulásokra. A nyári hónapok azonban nem csak a szabadságról és a kalandokról szólnak, fontos, hogy mindezt biztonságosan tegyük, beleértve a közlekedést is. Így a nagy melegben nemcsak saját szervezetünkre, hanem autónk megfelelő működtetésére és karbantartására is fokozottan figyelnünk kell.

Ne feledkezzünk meg a nyári abroncsról!

Annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk a nyári gumiabroncsok fontosságáról, Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője elmagyarázta, valójában miért van szükség nyári gumiabroncsra:

Forró időjárásban a téli abroncsok használata valós veszélyeket rejthet. A téli gumikeveréket jóval alacsonyabb hőmérsékletre tervezték, így a forró aszfalton akár 40-60 C°-al a normál működési hőmérsékletük felett kell megfogniuk az autót. A lágy gumikeverék és a lamellákkal teletüzdelt mintázat ebben a hőmérsékleti tartományban már túlságosan deformálódik, ami a menettulajdonságok jelentős romlását eredményezi

- mondta a szakértő.

A tesztek is azt mutatják, hogy nyáron téli abroncsok használata esetén jelentősen megnő a féktávolság, csökken a kanyarstabilitás és a kezelhetőség.

Ez komoly balesetveszélyt jelenthet, különösen hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál. Ezért az iparági standardokat követve mi is nyomatékosan javasoljuk az abroncsok cseréjét, amennyiben a napi átlag hőmérséklet huzamosabb ideig 7 Celsius fok fölé emelkedik

– tette hozzá Tomin István.

Miért jó a nyári gumi?

A nyári gumiabroncsok számos olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek különösen fontosak a közlekedés biztonsága és a járművek teljesítménye szempontjából. Kiváló tapadást biztosítanak a futófelület mintázata és a speciális nyári gumikeverék révén, amely maximális tapadást nyújt a forró útfelületen. Gumikeverékük jobb fékezést biztosít, növelve ezzel a közlekedés biztonságát, szemben a téli abroncsokkal, amelyeknek a forró aszfalton jelentősen megnő a féktávolsága. A nyári gumik tartósak, ellenállnak a hőmérséklet okozta kopásnak, így hosszabb élettartamot kínálnak és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nyári gumi

autó

utazás

nyár

balesetveszély

megelőzés