Megkezdődött a balatoni hajózás főszezonja: ennyibe kerül hajóval, komppal utazni

HelloVidék   
  Megosztom
Megkezdődött a balatoni hajózás főszezonja: ennyibe kerül hajóval, komppal utazni

A sikeres előszezont követően július első hétvégéjével elkezdődött a hajózási főszezon a Balatonon, emiatt több útvonalon is sűríti járatait a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). A nyár folyamán minden kikötőből a hét minden napján indulnak menetrendszerinti járatok és kifutnak a programhajók is. A kompokat akár félóránál is gyakrabban használhatják az autósok és kerékpárosok. Emellett a programhajók köre is tovább bővül idén, a szerdánként Siófokról kifutó esti chill hajóval, valamint a péntekenként Balatonfüredről és Fonyódról induló cirkuszkavalkád gyerekhajóval.

A főszezonban jóval több hajózási lehetőség várja a magyar tengerhez látogatókat. Azokban a kikötőkben, ahol eddig csak hétvégén közlekedtek hajók az előszezonban, ott már hétköznapokon is lehet hajózni. Továbbra is rendkívül népszerű az utasok körében a Magyarország Kormányának több mint hatmilliárd forintos támogatásából megépített és idén márciusban átadott két-két új katamarán és komp.

Mikor, hogyan közlekednek a kompon?

A kompok szintén már a nyári menetrendnek megfelelően indulnak: Szántódrévből 7:00 és 23:30 között, Tihanyrévből pedig 7:15 és 23:45 között félóránként, vagy − amennyiben a forgalom és az utasok gyors kiszolgálása igényli − akár gyakrabban is. Mindezek mellett pedig a már jól ismert programok mentén 15 kikötőből indul sétahajó, 13-ból naplemente sétahajó, 10-ből gyerek-, 9-ből pedig bulihajó.

158 ezer utas utazott a menetrendi hajókon, 61 ezer utas próbálta ki a sétahajókat, amely 38%-kal több mint az előző év azonos időszakában, és már 534 ezer utas használta a kompszolgáltatást, ami 20%-kal magasabb a tavalyinál. Ez alatt az időszak alatt közel 68 ezer kerékpárt szállítottak a BAHART hajói, mely majdnem 40%-kal haladja meg a 2023-as számot

– emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a főszezon elindulása kapcsán.

Kedvezményekkel is bővültek

Mindezek mellett kedvezményeit is bővítette idén a Társaság: a nyári szünetben 2024. június 22 - szeptember 1. között a Kajla útlevéllel rendelkező 6-11 éves gyerekek díjmentesen hajózhatnak a menetrendszerinti települések közötti járatokon. Június 1-től pedig a menetrendi hajókon jól bevált családi jegytípust terjesztették ki a séta- és gyerekhajós programokra is − a gyermekek számától függetlenül kedvezményes, fix díjjal. A fogyatékkal élők a kompok mellett ezentúl már a személyhajókon is díjmentesen utazhatnak.

A jegypénztárakban az utasok SZÉP kártyával is fizethetnek, a sorban állást pedig elkerülhetik, hiszen előzetesen is megvásárolhatók a hajójegyek.

Újításokkal is készülnek

A megszokott gyerek- és bulihajókon kívül két újítással is készülnek. A szerdánként Siófokról induló esti chill hajó utasai az új katamarán fedélzetén, kellemes háttérzene és egy koktél kíséretében élvezhetik a Balaton hullámait, míg a cirkuszkavalkád gyerekhajóval a kicsiknek kedvez a társaság. A különleges, cirkuszi gyerekprogrammal Balatonfüredről és Fonyódról futnak ki a hajók péntekenként.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bahart

balaton

hajózás

utazás

kikötő

komp