Itt a csúf igazság: kiderült, mennyi pénzből nyaral az átlagmagyar

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a csúf igazság: kiderült, mennyi pénzből nyaral az átlagmagyar

Egy friss felmérés szerint a magyarok több mint 70 százaléka a megnövekedett árak miatt olcsóbb úti célokat választ, ritkábban vagy egyáltalán nem utaznak 2024-ben.

Akárcsak tavaly, a Pénzcentrum idén is elkészítette a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását, amelyet több mint 11 ezer olvasó töltött ki. Az értékelés első részéből megtudhattuk, hogy a magyarok számára fontos a kikapcsolódás és a pihenés, de sokan nem engedhetik meg maguknak.

A mostani, második elemzésbe a lap azt vizsgálta, milyen formában, utazási irodán keresztül vagy egyéni szervezésben mennek a magyarok, mennyit költenek fejenként, illetve miel utaznak 2024-ben. Megnőtt azoknak az aránya tavalyhoz képest, akiknek fejenként 100 ezer forint sem jut nyaralásra.

A lap tavaly is elvégezte a kutatást, így lehetőségünk van összehasonlítani az eredményeket és megfigyelni a változásokat. A múlt év leginkább az infláció miatt volt jelentős, 2023 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal voltak magasabbak az előző évhez képest, míg 2024 júniusára ez az arány 3,7%-ra mérséklődött.

Utazási irodán keresztül utazol, vagy inkább egyéni szervezésben?

A farpados légitársaságok és az egyszerűen kezelhető online szállásfoglalási rendszerek térhódításával párhuzamosan terjedt el az a vélekedés főként a fiatalabb generáció körében, hogy egy egyénileg megszervezett nyaralás sokkal olcsóbb, mint ha utazási irodán keresztül vásárolnánk a csomagot. Sok cikkben foglalkoztunk a témával, és azóta sokat változott a világ, ma már kijelenthető, hogy ez nem feltétlenül van így. Mint ahogy a lap felidézi, sok múlik az időponton és a desztináción, de mostanra az irodák felismerték, hogy lépni kell ez ügyben, és számos olyan csomagokat állítottak össze, melyek ár-érték arányban fel tudják venni a versenyt az egyéni szervezéses utakkal.

Kor szerinti megoszlásban az látszik, hogy kizárólag az irodák szolgáltatásait legnagyobb arányban a 64 év felettiek veszik igénybe, 12,15 százalékuk, legkisebb arányban a 25 év alattiak, 1,81 százalékuk. A kizárólag egyéni szervezés a 25-40 év közöttieknél a legelterjedtebb: 85,21 százalék. A hibrid megoldást legnagyobb arányban a nyugdíjasok veszik igénybe, azaz ők utaznak így is, úgy is.

Lakóhely szerint az utazási iroda szolgáltatásai legkevésbé Heves vármegyében népszerűek: a kitöltők alig 4 százaléka utazik kizárólag velük, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élők a legnagyobb arányban közel 10 százalékuk csak így megy.

Fejenként mennyit költesz idén utazásra az összes költséget egybevéve?

Az utazás azonban nem olcsó mulatság, még a tavalyi évhez képest is nőttek az árak 10-15 százalékot legalább. Itt érdemes összevetni az idei adatokat a tavalyiakkal: 2023-ban a kitöltők (nagyjából ugyanennyien voltak voltak, 10 954-en) fejenként

  • 100 ezer forintnál kevesebbet nyaralásra 15,4%-a költött, 2024-ben 28,74% – ami óriási növekedés, tekintve hogy drágábbak lettek az utak.
  • 100 ezer és 300 ezer forint közötti összeget 2023-ban a válaszadók 30,8 százaléka, 2024-ben 30,65 százalék, tehát szintén kevesebb. Fejenként
  • 300 ezer - 500 ezer forintnyi összeget tavaly 21,16%, idén 17,67 %. A drágább utazásoknál viszont így alakult a változás:
  • 500 ezer és 800 ezer forint közötti összeg 14,8% költött 2023-ban, idén a tervek szerint 10,73% fog,
  • 800 ezer forint felett 2023-ban 17,76%, 2024-ben 12,21%.

Kor szerint vizsgálva az derül ki, hogy a fiatalok, a 25 év alattiak és az idősek, a 64 év felettiek költik legnagyobb arányban a legkevesebbet, 800 ezer forint feletti utazást pedig leginkább a 25-41 év közöttiek engedhetnek meg maguknak. Ők nyilván már dolgoznak, akár több éve is, és nagyobb részük gyermektelen, mint az egyel korábbi korkategóriában.

Iskolai végzettség szerint az látszik, minél tanultabb valaki, annál több pénze jut kikapcsolódásra: míg a legfeljebb általános iskolát végzettek több mint fele, 54,78 százaléka fejenként maximum 100 ezer forinttal számol idén, addig a legmagasabb tanulmányi fokozatot elérők, 30 százaléka 800 ezer forintnál is többet szán erre 2024-ben. Foglalkozás szerint összevetve az jön ki, hogy legkevesebb pénzt a Gyes-en lévők, a legtöbbet pedig a vállalkozók költenek nyaralásra.

Ha kíváncsi vagy a részletes kutatásra KATT az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

felmérés

nyaralás

magyarok