Őshonos halakat mentettek a Rábán és a Pinkán: még a horgászok is segítették az akciót

HelloVidék   
  Megosztom
Őshonos halakat mentettek a Rábán és a Pinkán: még a horgászok is segítették az akciót

A Rába és a Pinka júniusi, nagymértékű áradása nem kevés kárt és izgalmat okozott a vízparti települések lakóinak, ezzel együtt a folyóvízi halállományt is érintette.

A hirtelen árhullám természetes velejárója, hogy a folyóvízi halaink fajtól, korosztálytól, vízhőfoktól és mederviszonyoktól függően elhagyják a folyó medrét, táplálkozás, szaporodás vagy csak a nyugodtabb vízmozgás előnyei miatt. A hivatásos halőrök és a vadvizeket járó, lelkes horgászok ilyenkor figyelemmel kísérik az árterületeket, a hirtelen visszahúzódó vízben, a kisebb gödrökben, korábban kiszáradt ágakban, de traktornyomokban is csapdába esett halak, főként ivadékok mentése céljából

– áll a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének közleményében, melyet a Pecaverzum szemlézett.

Tájékoztatásuk szerint a júniusi árvíz során folyamatosan lehetett híreket hallani elöntött osztrák halastavakról, halnevelő telepekről, illetve váratlan és szokatlan halfajok felbukkanásáról. Emellett a korábban „szokásos” halmentéssel érintett területeken nem tapasztaltak nagy mennyiségű kint rekedt halat, viszont új helyszíneken megjelent a probléma.

Több helyen közel egy hónappal az árhullám levonulását követően derült ki, hogy a már megközelíthető és főleg fizikailag menthető a kint rekedt hal, melyre főleg lelkiismeretes horgászok hívták fel a szövetség figyelmét. Közülük többen a jelzés mellett aktívan részt is vettek a halállomány mentésében saját eszközökkel,

A hatályos jogszabály szerint a halgazdálkodásra jogosult kötelezettsége az őshonos halfajok mentése abban az esetben, ha a mentett halállomány értéke meghaladja a mentés költségeit.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy valamennyi halat nem tudjuk, nem is lehet visszajuttatni a főmederbe, de a horgászaink segítségével így is nagyszámú őshonos hal került vissza a Rábába és a Csörnöc-Herpenyőbe

– közölték.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pecaverzum

hal

rába

pinka