Különös dologra bukkant egy műhold Balmazújváros felett: de mi lehet a rejtélyes maradvány?

HelloVidék   
  Megosztom
Különös dologra bukkant egy műhold Balmazújváros felett: de mi lehet a rejtélyes maradvány?

Egy Hajdú-Bihar vármegyei település, Balmazújváros felett vettek észre valami nagyon furcsát a műholdas felvételen és egy különleges középkori és ókori eseményekkel foglalkozó Facebook csoportban azonnal elindultak a találgatások - írta meg a promotions.hu.

Írásos emléket, vagy bármilyen konkrét információt nehezen találni a maradványról, így szimplán a történelemrajongók elméleteire támaszkodhatunk, egészen addig, amíg régészek fel nem fedezik, hogy mégis mi lehet a különleges alapú tereprajz, aminek a helyén valószínűleg egy épület lehetett. Abban viszonylag egyetértés van, hogy a lelet római kori lehet

- közölte a portál.

De mit tudunk még róla?

A bejegyzéshez sokan hozzászóltak már, köztük szakértők is. Egy kommentben például azt írják, hogy

A Déri Múzeum, aki területileg illetékes, már kutatja a maradványokat és szinte biztos, hogy az alaprajz alapján egy római kori táboréra hasonlít, a feltételezett sarokbástyák jelenlétére azonban még nincs magyarázat. Az is elképzelhető, hogy egy középkori erőd volt, ami védelmi funkciót tölthetett be, esetleg a környékbeli településekre vigyázott, ám könnyedén lehet, hogy mégsem a rómaiak építették, ugyanis semmilyen történelmi feljegyzés nincs arról, hogy a rómaiak ilyen messzire merészkedtek volna, arról pedig főleg semmilyen feljegyzés nem található, hogy komolyabb építkezésekbe kezdtek volna. Azonban ebben az esetben az az érdekes, hogyha ez egy középkori erőd, akkor sem hasonlít az ebben a korszakokban megszokott, jellegzetes szerkezetekre a felépítése.

Az sem kizárható, hogy ez volt az úgynevezett Öregtorony volt a területen. Egyelőre még rengeteg kérdést vet fel a műholdfelvétel, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy furcsa formája ellenére nem ókori leletről van szó, de teljesen ezt sem lehet elvetni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balmazújváros

hajdú-bihar megye