Végre egy jó hír a vasútról: jöhetnek az új IC-k + jóváhagyta a kormány vonatvásárlását

HelloVidék   
  Megosztom
Végre egy jó hír a vasútról: jöhetnek az új IC-k +  jóváhagyta a kormány vonatvásárlását

9 plusz opcionálisan 2 Intercity vonatot vásárolhat a GYSEV, melyek a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest vonalon állhatnak forgalomba.

Szeptember 19-én járt volna le a határidő, de végül a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával az a határozat, mely jóváhagyja a GYSEV Zrt. vonatbeszerzését, illetve, hogy az állam "100%-os mértékű egyedi állami garanciát vállaljon a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre".

A GYSEV ugyanis még 2023. május 8-án indított közbeszerzési eljárást 9+4 darab Intercity-kivitelű motorvonat beszerzésére, és 2024. március 19-én kötött szállítási szerződést az új Intercity villamos motorvonatok szállításáról a Stadlerrel. Ezek a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest vonalon közelekdnének, de mivel "kétáramneműek", így nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is képesek a közlekedésre

- írta a Telex.

A projekt finanszírozását az Európai Befektetési Bank (EIB) már nyár előtt jóváhagyta, úgyhogy a szerződés aláírásához már csak a kormány engedélyére volt szükség. Ez történt meg a tegnapi napon, amikor is jóváhagyták, hogy a GYSEV Zrt. a hitelszerződést a nyilvános pályázat kiírása, ajánlatok bekérése nélkül az Európai Beruházási Bankkal kösse meg.

A határozat szerint az eredeti elképzelésekhez képest annyi a változás, hogy 9 plusz 2 opcionális IC-vonat helyett csak 2 opcionális lesz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vonat

vasútfejlesztés

utazás