Forradalom a magyar vasúton: érkeznek a kalauz nélküli vonatok – így változik az utazás

MTI   
  Megosztom
Forradalom a magyar vasúton: érkeznek a kalauz nélküli vonatok – így változik az utazás

Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre továbbra is számítani kell a kalauz nélkül közlekedő járatokon is.

A MÁV-Start szeptember 16-tól a Budapest és Esztergom közötti vonalon, valamint a Budapest–Győr vonalon is bevezeti a kalauz nélküli közlekedést egyes járatokon – tájékoztatta a MÁV Zrt. szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a két vonal is része annak a kötelező jegyelővételi zónának, amelyen belül a vonatokon szeptember elejétől már csak érvényes menetjeggyel, bérlettel vagy egyéb utazásra jogosító okmánnyal szabad felszállni, ezek hiányában pedig csak jelentősen magasabb pótdíjjal lehet menetjegyet vásárolni. Szúrópróbaszerű ellenőrzésekre továbbra is számítani kell a kalauz nélkül közlekedő járatokon is – tették hozzá.

A vasúttársaság felhívta a figyelmet, csak olyan viszonylatokon és járatokon vezetik be az új rendszert, ahol minden feltétel adott ehhez.

A folyamat része, hogy „szeptember 16-tól az esztergomi vonal S72-es és Z72-es járatainak nagy része, valamint a győri fővonalon a reggeli csúcsidőszakban Bicske és Budapest–Kelenföld között közlekedő G10-es, néhány éjszakai S10-es, valamint a hétvégente közlekedő egyes Rába InterRégió vonatokon sem lesz állandó jegyvizsgáló. Szeptember végén a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi, október közepén a ceglédi, szolnoki, újszászi és gödöllői vonalra is kiterjesztik az új rendszert” – írták.

A közlemény szerint „a kiindulási, illetve minden nagyobb forgalmú állomásról történő indulást követően a fedélzeti hangosbemondón keresztül felhívják az utasok figyelmét arra, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik”. Érvényes jegy, vagy bérlet hiányában a pótdíj összege egységesen 25 ezer forint.

November 2-ig azok az utasok, akik a zónában érvényes menetjegy nélkül szállnak fel, csak figyelmeztetésben és a korábbi, mérsékelt összegű pótdíjban részesülnek – írták.

Az utazás során felvetődő utazási kérdéseket a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán vagy a MÁV-Volán-csoport új utazástervezőjén az EMMA-n és a MÁV appon keresztül lehet tisztázni - közölték.

Az online jegyváltás mellett Budapest valamennyi állomásán és megállóhelyén, illetve az elővárosi vonalak jelentős részén már a nap 24 órájában biztosított a menetjegy-vásárlás pénztárból vagy automatából. A sorban állás elkerülése érdekében a vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy menetjegyeiket, bérleteiket elővételben online, a MÁV applikációban vagy a jegy.mav.hu weboldalon váltsák meg, a rendszeresen utazók számára pedig az ország- és vármegyebérletek online megvásárlását ajánlják

– áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mÁv

kalauz nélküli vonat

jegy