Horror, ami most a fecskékkel történik: a balatoni főutat is lezárták, hogy mentsék őket

HelloVidék   
  Megosztom
Horror, ami most a fecskékkel történik: a balatoni főutat is lezárták, hogy mentsék őket

Lezárták a 71-es számú főutat Balatonszepezdnél szeptember 15-én, vasárnap délután, írta a Veszprém vármegyei hírportál. Valóban nagy baj van, és nem csak a Balaton környékén, hanem országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése. De mit tegyünk, ha bajba jutott fecskét találunk? Erre is hozunk jó tanácskat!


 


 

Állatvédelmi szempontok miatt sebességkorlátozást vezettek be a Balaton északi partján végig haladó 71-es főút 61-es és a 71-es kilométere között - közölte vasárnap az Útinfom a honlapján.

A korlátozás oka - írták-, hogy az erdőből felszálló fecskék elütésének megelőzése kiemelt figyelmet követel az autósoktól. A gépjárművezetőket arra kérik: fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján és a Facebook oldalán is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fecskék számára különösen kedvezőtlen a hideg, esős és szeles idő, ugyanis ilyenkor a táplálékukat jelentő repülő rovarok "eltűnnek", a madarak pedig legyengülnek.

Az MME arra is kitért, hogy a madarak számára segítséget jelenthet a garázs vagy más melléképületek megnyitása. A fecskék így melegben lesznek, és át tudják vészelni a hideg időt - fogalmaztak.

De miért is menekülnek a fecskék?

Kezdjük ott, hogy a máról holnapra 40 fok helyetti 5 fok, szaharai aszály helyetti özönvíz tényleg nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is. Tart a vonulás, sok madár van még úton, gólyákból is akad vonuló, fecskékből viszont tonna szám van éppen nálunk, bár ezek zöme nem helyi, hanem tőlünk északabbra fészkelő, áthaladó madár

– részletezte közösségi oldalán Márton Vlad András, a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője.

A fecskék keresik a száraz helyeket, az épületek még meleg falaiból, ablakok réseinél nyerhető hőt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

forgalomkorlátozás

fecskék

mentésirányítás

mentés

madártani egyesület