Elképesztő, ami a használtautó-piacon zajlik: most érdemes lecsapni a jó ajánlatokra

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, ami a használtautó-piacon zajlik: most érdemes lecsapni a jó ajánlatokra

Augusztusban a DataHouse előzetes adatai szerint 73 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez az érték nem éri el a korábbi hónapokban tapasztalt szintet, továbbra is felette van az előző év bármelyik havi forgalmának. A JóAutók.hu várakozása szerint immár szinte biztossá vált, hogy idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.

Továbbra is intenzív a forgalom a belföldi használtautó-piacon

Az év első kétharmadában több mint 11 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított a belföldi használtautó-piac annak ellenére is, hogy a statisztikák szerint a lakosság továbbra is visszafogta a fogyasztásra szánt költéseit. Tekintettel arra, hogy a reálbérnövekedés és a fogyasztói bizalom várt javulása az év hátralévő részében jó eséllyel a forgalom további növekedését eredményezheti, immár nem az a kérdés, hogy megdől-e a 2022-ben beállított rekord, hanem az, hogy az idei forgalom mennyire fogja megközelíteni, vagy akár meghaladni a 900 ezres szintet

– hangsúlyozta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A hazai használtautó-piac forgalmát ebben az évben elsősorban az hajtja, hogy a lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit. Mivel az import autók iránt továbbra is stagnál az érdeklődés, a vásárlók zöme továbbra is a belföldi piacra koncentrál. Ezt a folyamatot segíti, hogy az átlagárak stabilizálódtak, sőt, egyes szegmensekben árcsökkenés is zajlott.

A magyarországi használtautó-piacon gazdát cserélő személyautók fele az alsó-középkategóriából, illetve a kisautók közül kerülnek ki. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (a teljes forgalom 5,35%-át adja ez a modell), a Ford Focus (2,91%), a Volkswagen Golf (2,67%), és a Skoda Octavia (2,56%). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,02%) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,04%) és a Volkswagen Polo (1,47%) követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória a Volkswagen Passattal (2,67%), a BMW 3-as szériával (2,18%), valamint az idén szintén az első tíz modell közé kapaszkodó Audi A4-gyel (1,44%) képviselteti magát.

Miközben a használtautó-piacon 2024 első nyolc hónapjában gazdát cserélő 607 600 személyautó mennyisége 11,4 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 545 300-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 72 300 darab volt, ami mindössze 1,8 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 71 000-es értéket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autó

használt autó

autóvásárlás