Autósok, figyelem: erről sokan megfeledkeznek most az utakon, pedig az életük a tét

Agrárszektor   
  Megosztom
Autósok, figyelem: erről sokan megfeledkeznek most az utakon, pedig az életük a tét

Az autósokat fokozott óvatosságra inti, a túrázókat pedig különös kalandra hívja a szarvasbőgés időszaka, amikor az alkonyati erdők visszhangoznak a gímszarvas bikák orgonáló hangjától. A vehemens állatok ilyenkor gyakrabban keveredhetnek a közutak közelébe, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az autókra szerelt vadriasztó kütyük valóban távol tartják őket - írta meg az Agrárszektor.

Minden korábbinál több gímszarvas került terítékre

A szarvasbőgéssel egybeesik a golyóérett gímbikák vadászati idénye is. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy hazánkban az elmúlt vadászati évben minden korábbit meghaladó, 88 501 gímszarvas került terítékre, amely 9%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ehhez képest a gímszarvas jelentett állománya 2023. tavaszán 128 151 példány volt, ami 4,7%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi. A szakértők azonban úgy becsülik, hogy a tényleges hazai állomány ennek akár duplája is lehet.

A kilövések elmúlt évekbeni megemelése nem okozta az állomány érdemi vagy látható csökkenését, a magas hasznosítási arány pedig azt jelzi, hogy az állomány tényleges létszáma is sokkal nagyobb, akár 250–300 ezer lehet

– olvasható az Országos Vadgazdálkodási Adattár 2023/2024. vadászati évre vonatkozó kiadványában.

Évi 200 millió elütött vad

Az őszi hónapokban megnő a vadgázolások kockázata is, mivel az állatok ilyenkor jóval aktívabbak és figyelmetlenebbek. A helyzet mára igen aggasztó méreteket öltött, egy átfogó vizsgálat szerint ugyanis évente 194 millió madár és 29 millió emlős pusztul el Európában az óvatlan sofőrök miatt. A madarakra vonatkozó európai adatok között egészen sokkoló számok is vannak, így például egy kilométerre vetítve évente átlagosan tizenkét fekete rigót ütnek el a sofőrök. Egy korábbi elemzésben ráadásul az is kiderült, hogy éjszakánként háromszor annyi vadat gázolnak el a sofőrök, mint nappal és szürkületkor együttvéve.

Ami a hazai utakat illeti, az Országos Vadgazdálkodási Adattár alapján a 2023/2024. vadászati évben 8 111 mezei nyúl, 5 625 őz, 5 364 fácán, 840 gímszarvas, 286 vaddisznó, 258 dámszarvas, 54 szürke fogoly és 13 muflon pusztult el a jelentett gázolások miatt. A legtöbb gímszarvast Vas és Veszprém vármegyében, a legtöbb őzet pedig Bács-Kiskun és Vas vármegyében ütötték el.

Minden sofőrnek érdemes észben tartani, hogy a legkritikusabb időszak hazánkban április-május és szeptember-október környékére esik, ami elsősorban az érintett fajok életciklusával magyarázható. A tavaszi csúcs az őzek territóriumfoglalásával és a mezei nyúl bagzásával, az őszi csúcs pedig a fiatal rókák helykeresésével és a szarvasbőgés időszakával esik egybe. Érdemes azt is tudni, hogy az őzek párzási időszakukban, azaz július második felétől augusztus közepéig aktívabbak, így ezekben a hónapokban nagyobb valószínűséggel ugorhatnak ki az autósok elé.

Vadsípok és vadriasztók – megoldás vagy mítosz? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szarvasbőgés

szarvasok

gímszarvas

utak

utazás