Túl sok a baleset: 65 év felett szigorítanának a magyarok jogosítványánál?

HelloVidék   
  Megosztom
Túl sok a baleset: 65 év felett szigorítanának a magyarok jogosítványánál?

2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okozták. A lesújtó adatok miatt ismét felmerült, hogy a 65 év felettieknél szigorítani kellene a vezetési alkalmasságuk felmérésén - hangzott el a közszolgálati Híradóban.


 


 

2024 első fél évében 6523 személyi sérüléssel járó baleset történt a magyar utakon, ebből 996-ot 65 év felettiek okoztak - számolt be a minap a hirado.hu. Ez a szám kiemelkedően magas, és jóval meghaladja a fiatalabb korosztályok által okozott balesetek számát. Ennek kapcsán Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője úgy vélekedett a híradónak nyilatkozva, hogy a magyar rendszer nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni.

„A legutóbbi KSH-felmérés szerint a 65 év feletti korosztály okozza a legtöbb személyi sérüléssel járó balesetet”

- hangsúlyozta a szakértő, aki arra is rámutatott, hogy Magyarországon az orvosok határozzák meg, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, azonban ez sok esetben nem elégséges.

Ő úgy véli, hogy az orvos csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. A megoldás az lehetne, hogy közlekedési szakembereket vonnának be az idősek vezetési képességinek megítélésébe. Ők "egy 20 perces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a vezetésre".

Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is sűrűbb vizsgálatokhoz kössük a jogosítvány megújítását

– közölte Kapitány Tibor, aki szerint a családoknak is nagyobb szerepet kellene vállalniuk.

A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni

- közölte még.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jogosítvány

forgalmi rend

65 év felett

vezetés