Elképesztő rekord született a Balatonnál: ezek a települések letarolták a hazai turizmust

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő rekord született a Balatonnál: ezek a települések letarolták a hazai turizmust

A 2024-es nyári szezonban a Balaton rekordot döntött, mivel a vendégéjszakák száma meghaladta az 5,5 milliót. Ez a belföldi és külföldi turisták tartós érdeklődését és a régió kiemelkedő vonzerejét tükrözi, különösen Siófok esetében, amely immár Budapest után a második legkedveltebb úti cél Magyarországon - írta a LikeBalaton.

A 2024-es nyári szezon kiemelkedően sikeres volt a Balatonnál, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint június és augusztus között összesen 1,75 millió vendég érkezett, akik 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a tó körül. Ez a szám 2 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.

A vendégéjszakák döntő többsége, 71 százalék, a belföldi turistákhoz köthető, de a külföldi látogatók aránya is növekedett: 3 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2023-ban.

Siófok a csúcson

A vendégéjszakák szempontjából a legnépszerűbb balatoni település Siófok lett, ahol 867 ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók. Ezzel megelőzte

  • Balatonfüredet (588 ezer),
  • Hévízt (417 ezer),
  • Zalakarost (301 ezer),
  • és Balatonlellét (249 ezer).

Siófok nem csak a Balaton térségében, hanem országosan is a második legnépszerűbb turisztikai célpont lett, közvetlenül Budapest után.

15 százalékos növekedés

2024 első nyolc hónapjában Siófokon több mint 1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 15 százalékkal magasabb a 2019-es év hasonló időszakánál. Ebből 66 százalék belföldi látogatóktól származik, de a külföldi vendégek száma is jelentősen nőtt, 21 százalékos emelkedést mutatva a tavalyi évhez képest.

A város egyik fő nevezetessége, a Siófoki Víztorony, valamint a benne működő Tourinform iroda is nagy népszerűségnek örvendett 2024-ben. A nyári időszakban 2 468 látogatót fogadott az iroda, ami 27 százalékkal több, mint 2019-ben, és 2 százalékkal meghaladja a 2023-as adatokat is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

turizmus