Felpörgött a balatoni hajózás: rekordot döntött az utasszám idén

MTI   
  Megosztom
Felpörgött a balatoni hajózás: rekordot döntött az utasszám idén

Minden korábbinál sikeresebb nyári forgalmat követően, mintegy 20 százalékos utasszám növekedéssel zárja az október 23-ig tartó 178. személyhajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) - közölte a társaság.

A meghatározó állami tulajdonban lévő társaság hajóin az idén 2,2 millióan utaztak, személyhajói 857 ezer utast szállítottak, 19 százalékkal többet az előző évi rekordnál.

A Szántód-Tihany között egész évben közlekedő kompokon, eddig 1,38 millióan utaztak, ami 27 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. Az év végéig várhatóan a 2023. évi 1,4 milliós rekord is megdőlhet. A kompok 30 percenként közlekednek az őszi szünetben a két part között

- áll a közleményben.

A hajózási szezon kiemelkedő eredménye részben a települések között közlekedő menetrendi hajóknak köszönhető. A legkedveltebb járatok 2024-ben is a Fonyód-Badacsony, valamint a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalak voltak, amelyeken az új, nagy népszerűségnek örvendő katamaránok is közlekedtek.

A szezonértékelő összefoglaló rámutat, hogy a sikerekhez hozzájárultak a társaság séta- és nosztalgiahajói is, amelyekre összesen 195 ezer utas váltott jegyet, 50 ezerrel többen, mint tavaly. A legnépszerűbb sétahajós indulópont Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Balatonlelle és Balatonalmádi. A bulihajókra Balatonbogláron és Révfülöpön, Siófokon, valamint Fonyódon és Badacsonyban szálltak fel a legtöbben, míg a gyerekhajók Keszthelyen, Balatonmáriafürdőn és Balatonlellén vonzották a legtöbb utast. A programhajókra összesen 29 ezren váltottak jegyet, a rendezvényhajókon pedig 14 ezer fő utazott idén.

A BAHART hajói idén a tavalyinál 6 százalékkal több, mintegy 175 ezer kerékpárt szállítottak, ami jól mutatja, hogy nő a Balaton környéki aktív turisták száma

- fogalmaz a közlemény. Kitér arra is, hogy a balatoni hajózásban is egyre inkább teret hódít az online és automata jegyértékesítés. Idén a tavalyinál 25 százalékkal többen, 86 ezren vásároltak ezen a módon jegyet.

Beszámoltak arról is, hogy a tavalyi sikeres kezdeményezés után az október 26-án kezdődő őszi szünet alatt Siófok, Balatonfüred és Keszthely kikötőiben minden nap sétahajózásra várják az utasokat, míg hétvégente és az ünnepnapokon menetrendi hajók indulnak Fonyód-Badacsony, illetve Siófok-Balatonfüred-Tihany között. Október 26-án Halloween gyerekhajó indul Siófokról és Balatonfüredről, míg november 9-én a XXII. Gardália Napok alkalmából indítanak sétahajó-járatot Tihanyból.

A közlemény kiemeli, a Balaton négyévszakos kínálatához az előszezoni, valamint a késő őszi járatokkal a BAHART és a balatoni hajózás jelentős mértékben hozzájárul.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balatoni hajózás

bahart

utazás