Újabb pofont kapott 2024-ben a hazai sertéságazat: mi történik itt?
Egyre többen mondanak le a sertéshúsról Magyarországon is, de mi lesz ennek a vége?
Egyre többen mondanak le a sertéshúsról Magyarországon is, de mi lesz ennek a vége?
Luxustermék lett a vágnivaló sertés, mégis megengedhetjük magunknak. A HelloVidék Rideg Gábort, a Dráva-Coop Zrt. termelési igazgatóját kérdezte a többszörösen jól vizsgázott szabadtartásos technológiáról, az ünnepi kereslet-kínálatról, valamint az idei árakról.
A magyar élősertés, valamint a sertéshús exportja több mint 10 százalékkal bővült, ugyanakkor az élősertés hazai importja mintegy 10 százalékkal csökkent. Az árak magasak, a sertéshús kilónkénti termelői ára 600 forint fölött van.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) követendő példának és mind az élelmiszerlánc szereplői, mind a fogyasztók számára előnyösnek tartaná, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának.
Márciustól folyamatosan csökkent az ár, de a legnagyobb gond, hogy még nyomott áron sem viszik a sertést az állattartóktól. Éppen emiatt érthetetlen, hogy az üzletekben nem hogy nem csökken, inkább emelkedik a hús ára