Kutyabaj: ennyivel élnek tovább a fekete szőrű ebek, mint a barnák

MTI   
  Megosztom
Kutyabaj: ennyivel élnek tovább a fekete szőrű ebek, mint a barnák

A csokoládébarna labrador élete rövidebb, mint a fekete vagy sárga szőrűé, ez valószínűleg a beltenyésztés számlájára írható - állapította meg egy tanulmány.

A Sydney-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport mintegy 33 ezer nagy-britanniai labrador retriever adatait elemezte.

A kutatásból kiderült, hogy a csokoládébarnák átlagosan 10 százalékkal élnek rövidebb ideig, mint a feketék és a sárgák. Az utóbbiak átlagosan 12,1 évig éltek.

A csokoládébarnáknak kétszer nagyobb volt az esélyük, hogy fülgyulladást, négyszer nagyobb, hogy gennyes bőrgyulladást kapjanak.

"A szőrzet színe és a betegségek közötti összefüggés a barna pigmentáció tenyésztésének nem várt következménye lehet" - mondta Paul McGreevy, a Canine Genetics and Epidemiology című szaklap friss számában közölt tanulmány egyik szerzője.

A csokoládészín recesszíven öröklődik a kutyákban, ezért mindkét szülőnek hordoznia kell az adott szőrzetszínnel kapcsolatos gént, hogy a kölykök is csokoládébarnák legyenek. Az embernél a szem kék színe öröklődik hasonlóan.

"Valószínű, hogy azok a tenyésztők, akik csokoládészínű kutyákat szeretnének, csak ugyanilyen szőrű kutyákat szaporítanak. Ezért lehetséges, hogy az így kapott génkészlet nagyobb arányban tartalmaz bőr- és fülgyulladásra hajlamosító géneket" - mondta McGreevy.

A tanulmány a Royal Veterinary College londoni állatorvosi egyetem szakembereivel együtt készült. Lehetséges, hogy az Ausztráliában élő labradorokra is kiterjesztik a kutatást. Ausztráliában és az Egyesült Államokban is ez a legnépszerűbb kutyafajta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kutya

hellovidék

labrador

tenyésztés

csokoládé

szőr

fülgyulladás

bőrgyulladás