Súlyos a helyzet: ezek a leghalálosabb magyar települések

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos a helyzet: ezek a leghalálosabb magyar települések

2017-ben 132 ezer ember vesztette életét Magyarországon. Ez igencsak sok, tekintve, hogy 2011-ben volt utoljára ilyen magas a halálozások száma. Ráadásul az aggasztó számokat néhány megye kimagaslóan rossz mutatói húzzák fel. Amennyiben pedig járási szinten vizsgáljuk a helyzetet, igazi gócpontokra bukkanhatunk szerte az országban.

Mint arról, „Itt halnak meg a legtöbben az országban: súlyos képet fest a megyei bontás” című cikkünkben beszámoltunk, 2017-ben 132 ezer ember vesztette életét Magyarországon. Ez igen aggasztó, hiszen utoljára 2001-ben volt ilyen magas a halálozások száma. Nem véletlen, hogy az elmúlt években elakadt a várható élettartam javulása idehaza – erről ebben a cikkben írt a Portfolio.

Megyei bontás alapján persze ennél jóval összetettebb a kép: míg 2001 és 2017 között többségében csökkenést tapasztalhatunk a halálozások tekintetében - Heves és Nógrád megyében volt a leglátványosabb a csökkenés, 5% körüli -, addig látványosan növekedett a halálozások nominális száma Pest megyében (21%), Fejér megyében (14,3%) és Veszprém megyében (6,3%).

Nyilván a halálozások nominális számát nemcsak az adott megye egészségügyi állapota, egészségügyi rendszere határozza meg, hanem az adott népesség korösszetétele és a belföldi vándorlás is. Ettől függetlenül érdemes még mélyebbre ásni a statisztikai mutatókban. Nos, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált, járási szintű statisztikái szerint erősebb nagyító alatt még drasztikusabbak a kilengések.

Ha például a két szélsőértéket nézzük, akkor mindenképp elgondolkodtató adat, hogy míg a Pest megyei Budakeszi járásban mindössze 9,212 fő az ezer lakosra eső halálozások száma, addig a Heves megyéhez tartozó Pétervásárai járásban 20,304 főn áll ugyanez a mutató. És akadnak még hasonló különbségek szép számmal: 10 fő alatt van például a mutató a Pest megyei Dunakeszi járásban, illetve a Szigetszentmiklósi járásban; míg megközelíti a 20 főt a halálozások száma a Bács-Kiskun megyei Bácsalmási járásban (19,809 fő), a Zala megyéhez tartozó Letenyei (19,677 fő), valamint Lenti (19,351 fő) járásban.

Halálozások száma 1000 lakosra (2017, fő) - Forrás:TeIR
Halálozások száma 1000 lakosra (2017, fő) - Forrás:TeIR

Érdekesség továbbá az is, hogy a skála szélsőértékei – a jó és a rossz statisztikai mutatóval bíró járások egyaránt – szigetszerűen, sokszor, mint egymással érintkező szőlőszemek jelennek meg az egyes régiókban. Ilyen pozitív statisztikákat mutató szigetek például a főváros agglomerációja, azon belül főként a budai oldal települései, de akadnak hasonló kapcsolódások Nyíregyháza, vagy épp Győr és Mosonmagyaróvár környékén is. A negatív oldalon pedig masszív szigetnek tekinthető halálozás tekintetében gyakorlatilag egész Békés megye, de vannak kisebb, néhány járást összekötő gócpontok szerte az országban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

halálozás

teir

halál

népesség

népességfogyás