Egyre népszerűbbek a vidéki egyetemek: a fővárosiakkal is felveszik a versenyt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Egyre népszerűbbek a vidéki egyetemek: a fővárosiakkal is felveszik a versenyt

A Debreceni Egyetemre (DE) a tavalyihoz képest mintegy 12 százalékkal több, az általános felvételi eljárásban felvett 7420 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a magyar nyelvű képzéseken szeptembertől. Stabilitás jellemzi a Pannon Egyetemet a felvételi adatok alapján, az intézményben 1977 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Hatéves rekordot döntött a Miskolci Egyetemre (ME) 2019-ben felvettek száma, megközelítve a 2500-at.

Tovább nőtt a Debreceni Egyetem népszerűsége

Szilvássy Zoltán rektor csütörtökön a felsőoktatási felvételi eredményekről tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is: az angol nyelvű képzésekre 2007 külföldi hallgatót vettek fel, számuk 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az idei naptári évben a Debreceni Egyetemre felvettek száma összességében már meghaladta a tízezret, amire az egyetem történetében még nem volt példa - tette hozzá a rektor.

Bács Zoltán, a DE kancellárja bejelentette: a Neumann János Egyetem szolnoki gazdálkodási kara kiválik az intézményből és beolvad a Debreceni Egyetembe. A DE új szolnoki campusán 270 elsőéves kezdi meg a tanulmányait szeptemberben.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a részleteket ismertetve kiemelte: idén az orvos- és egészségtudományi, a gazdaságtudományi és a pedagógusképzés, valamint a műszaki tudományok volt a legnépszerűbb képzési terület. A legtöbb elsőévest a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi, a gyermeknevelési és gyógypedagógiai, a természettudományi és technológiai, valamint műszaki kar iskolázza be a 2019-2020-as tanévre.

A legmagasabb, 460 volt a ponthatár az osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott angol nyelv és kultúra - olasz nyelv és kultúra tanára szakon. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász államilag finanszírozott nappali képzésén legalább 440 pontot kellett elérni, míg a pszichológia alapképzés állami ösztöndíjas nappali tagozatán 436 pontra volt szükség a sikeres felvételihez - ismertette a rektorhelyettes.

Bartha Elek tájékoztatása szerint öt új szakot indítanak szeptembertől: a hallgatók romológia alapszakon, lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki alapszakon, kulturális mediáció mesterszakon és - új duális képzésként - vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzésben kezdhetik meg a tanulmányaikat Debrecenben.

Pósánné Rácz Annamária, az egyetem oktatási igazgatója jelezte: a pótfelvételi eljárásban egy önköltséges szakra jelentkezhetnek a hallgatók, de kivételként az országban egyedül állami ösztöndíjjal támogatott ápolás mesterszakra is lehet jelentkezni a pótfelvételi keretében a Debreceni Egyetemre.

Megőrizte pozícióit a Pannon Egyetem a vidéki intézmények közt

Stabilitás jellemzi a Pannon Egyetemet a felvételi adatok alapján, az intézményben 1977 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől - közölte az egyetem rektora csütörtökön sajtótájékoztatón, Veszprémben.

Gelencsér András hangsúlyozta: a Pannon Egyetem felvételi eredményeit többéves visszatekintésben is stabilitás jellemzi a demográfiai trendek és a fővárosi felsőoktatási intézmények vonzerejének növekedése ellenére is.

Balogh Ágnes oktatási és akkreditációs ügyekért felelős rektori megbízott a felvételi eredményekről elmondta: az 1977 hallgató 64 százaléka nappali, 36 százaléka levelező tagozaton kezdi meg tanulmányait. A felvettek közül 1296-an alapszakra, 283-an mesterszakra, 29-en osztatlan képzésre és 369-en felsőoktatási szakképzésre nyertek felvételt, közülük 1620-an állami ösztöndíjas képzésen tanulhatnak.

A legmagasabb felvételi ponthatár, 462 pont a modern filológiai és társadalomtudományi kar nemzetközi tanulmányok alapszakának nappali tagozatán volt. Navracsics Judit, a modern filológiai és társadalomtudományi kar dékánja kiemelte: idén három új szakot akkreditáltak - kommunikáció és médiatudomány, valamint a közösségszervezés alapszakok és a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszak -, melyek Veszprém 2023-as Európa kulturális fővárosi eseménysorozatára való felkészülésben is hasznosak lehetnek. Hozzátette: Kőszegen nemzetközi tanulmányok angol nyelvű mesterképzést is indítanak.

Hatéves rekordot döntött a Miskolci Egyetemre (ME) 2019-ben felvettek száma, megközelítve a 2500-at. A felsőoktatási intézmény azt közölte, a felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több mint 5 százalékkal emelkedett. Az egyetem karaira 2019-ben összesen 5381-en jelentkeztek, közülük ezidáig 2432-en nyertek felvételt, ami a jelentkezők 45 százaléka.

A közleményben kitértek arra, hogy továbbra is nagyon sokan vannak meggyőződve az ME-n szerzett diploma munkaerőpiaci értékéről, amit az a tény is alátámaszt, hogy tavalyhoz hasonlóan most is meghaladja a félezret az önköltséges képzésre felvettek száma.

Az egyetem közölte: a régió tudásközpontjaként továbbra is küldetésének tekinti, hogy kiválasztott képzéseit az arra igényt bejelentő észak-magyarországi településeken "házhoz vigye". A 2019-2020-as tanévben ennek megfelelően folytatódnak a kihelyezett képzések Ózdon és Sátoraljaújhelyen.

Ózdon a gépészmérnöki és informatikai kar mérnökinformatikus szakja indul újra, Sátoraljaújhelyen pedig az egészségügyi kar ápolás és betegellátás, valamint egészségügyi gondozás és prevenció szakján lesznek elsőéves hallgatók. A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét az egyetem a pótfelvételi eljárásban is meghirdeti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egyetem

debrecen

veszprém

miskolc

felsőoktatás

felnőttképzés

továbbtanulás