Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: csökkenhet a várólista az idősotthonokban

MTI   
  Megosztom
Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: csökkenhet a várólista az idősotthonokban

Csökkentheti az idősotthonok várólistáját a szociális törvény parlament előtt fekvő módosítása, amely lehetővé teszi állami támogatás nélküli intézmények létrehozását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárca közleményében úgy fogalmazott, az országgyűlési vitára váró javaslat hozzájárulhat az idősek ellátásnak erősítéséhez, az idős ellátással foglalkozó otthonok férőhelybővítéséhez. Olyan új típusú intézmények jöhetnek ugyanis létre, amelyekben magasabb összeg fejében szélesebb körű szolgáltatásokat vehetnek igénybe az idősek.

Kiemelték, a módosítás nem érinti a meglévő idős otthonokban gondozottak ellátását és az államilag támogatott férőhelyeket. Jelenleg működő idősek otthona ugyanis nem alakulhat át, csak újként létrehozott intézmény működhet az új formában és azok állami támogatást nem vehetnek igénybe - tették hozzá.

Az Emmi kitért arra is, a kormány a jövő évben is átvállalja a minimálbér és garantált bérminimum emeléséből adódó többletkiadásokat az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézményektől. Az állam ezzel férőhelyenként mintegy egymillió forint támogatást nyújt az idősotthonok működtetéséhez, ami 48 százalékos támogatásemelkedést jelent. A minisztérium hangsúlyozta továbbá, a 2020-as költségvetésben az ideinél 40 milliárd forinttal több forrás jut szociális intézmények finanszírozására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

idős

nyugdíjas

idősotthon

idősek otthona

várólista