Ártalmasabb a szmog, mint a dohányzás vagy az AIDS

MTI   
  Megosztom
Ártalmasabb a szmog, mint a dohányzás vagy az AIDS

A döntően a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből eredő szállópor-szennyezettség átlagosan 1,8 évvel rövidíti meg az emberek várható élettartamát világszerte - figyelmeztettek kutatók, akik szerint a finomszemcsés anyagok jelentik a levegőszennyezettség leghalálosabb típusát világszerte.

A Chicagói Egyetem kutatói kidolgoztak egy indexet (AQLI), amely összeveti a levegőminőséget és a várható élettartamot. Eszerint a népességszám alapján a világ második legnagyobb országának számító India bizonyos részein akár 11 évet is elvehet az emberek életéből a magas légszennyezettség. Az 1,3 milliárd embernek otthont adó dél-ázsiai országban a várható átlagélettartam kicsivel 69 év alatt van a Világbank adatai szerint.

A kutatók a világon elsőként egy külön weboldalt is indítottak, amelyen a felhasználók megnézhetik, hogy hány évet veszíthetnek a szállópor-szennyezettség miatt attól függően, hogy a hazájuk mely régiójában élnek.

Kína és Indonézia is azon országok közé tartozik, ahol a levegőben szálló mikroszkopikus részecskék a legnagyobb fenyegetést jelentik a lakosságra, nem kevesebb, mint hét, valamint öt és fél évvel csökkentve a várható élettartamukat.

Korábbi tanulmányok is vizsgálták már, hogy hány ember idő előtti halálát okozhatja a levegőszennyezettség. A Chicagói Egyetem kutatói ugyanakkor abban reménykednek, hogy a weboldal kézzelfoghatóbbá teszi a nagyközönség számára a fosszilis tüzelőanyagokat népszerűsítő irányelvek következményeit, és ráirányítja a figyelmet a levegőminőség javítását célzó intézkedések szükségességére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy korábbi jelentése szerint India száz legszennyezettebb városa közül mindössze néhány készített tervet a levegőszennyezettség problémájának megoldására egy három évvel ezelőtti felhívás nyomán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

életmód

életkor

élet

város

szmog

légszennyezés