Robban az influenzajárvány: ha ezt eszed, nem fogsz durván lebetegedni

Liszkai Attila   
  Megosztom
Robban az influenzajárvány: ha ezt eszed, nem fogsz durván lebetegedni

Az influenzajárvány elérte Magyarországot: az orvosi jelentések szerint január második hetében közel húszezer ember fordult influenza jellegű panasszal orvoshoz. A megbetegedések miatt több kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el. Aki megbetegedett, annak az a legfontosabb, hogy kipihenje magát, és hogy helyesen táplálkozzon, mutatjuk hogyan.

Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január 7. és 13. között 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel. A betegek többsége fiatal felnőtt, a laboratóriumi vizsgálatok szerint az influenza A vírusa a domináns. Több fővárosi és vidéki kórházban rendeltek el részleges látogatási tilalmat a megbetegedések miatt. Az influenzával kapcsolatos intézkedéseket és híreket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat weboldalán lehet követni.

Az influenza rendkívül fertőző, ráadásul a tünetei is nagyon kellemetlenek, elég, ha a következőkre gondolunk: fejfájás, láz, hidegrázás, izomfájdalom, köhögés, és orrfolyás. Hányinger és hányás is társulhat a tünetekhez, de még ha ezek nem is jelentkeznek, a betegnek nincs étvágya, pedig ilyenkor még fontosabb a táplálkozás, hogy szervezetünk legyűrhesse az influenzát. Vannak olyan ételek, amik ilyenkor kifejezetten jót tesznek szervezetünknek, míg akadnak olyanok is, amik pont hogy még rosszabbá teszik a tüneteket, és kitolják a gyógyulási időt. A HelloVidék cikkében olyan ételeket sorol fel, amiket semmiképp se fogyasszunk, ha influenzásak vagyunk.

Cukros ételek

Nem egészséges sok cukros ételt fogyasztani, és még kevésbé az, ha betegek vagyunk, mivel a sok cukor ilyenkor gyulladást is okozhat, ez pedig a legutolsó dolog amit kívánhatunk már amúgy is legyengült szervezetünknek. Ha cukros ételeket fogyasztunk influenzásan, testünk jóval nehezebben képes leküzdeni a nyákot, amiben az influenza vírus előszeretettel megtelepszik. A gyulladás ráadásul tovább gyengítheti a fertőzés elpusztításáért felelős fehér vérsejteket.

Tejtermékek

Az általános álláspont, ami szerint nem jó, ha betegen tejet fogyasztunk igaz: vannak emberek, akiknél a tejtermékek még több nyákot termelnek, ami igencsak kedvez az influenzának, így az hosszabb ideig gyötörhet minket. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy ha tejet iszunk, nyákosabbak és taknyosabbak vagyunk, akkor jobban tesszük, ha abbahagyjuk a tejivást, amíg meg nem gyógyulunk. Ha nem érzünk változást, akkor viszont nyugodtan ihatunk tejet, vagy ehetünk joghurtot, ugyanis mindkettő gazdag fehérjében és a D vitaminban, amik segítenek a betegség legyőzésében. Joghurtot kifejezetten érdemes ennünk, mivel probiotikumot tartalmaz, ami segít helyreállítani az egyensúlyt a belekben élő a baktériumok közt.

Hús

A protein nagyon fontos ahhoz, hogy minél előbb kigyógyuljunk az influenzából, a húsban pedig rengeteg van, mindazonáltal megtalálható benne a zsír is, amit nehéz megemészteni. Néhány szakértő szerint az állati zsír gátolja a gyógyulási folyamatot, a test nem tudja olyan jó hatásfokon elpusztítani a kórokozókat, amik az influenzát okozták, ráadásul meghosszabbítja a betegség időtartamát. A legcélravezetőbb, ha a proteinpótlás céljából nem húst, hanem tojást eszünk, vagy olyan növényeket, amikben van fehérje, ilyen például a bab, dió, rizs, lencse, szójabab, csicseriborsó.

Gabonafélék

A legtöbben, ha rossz a gyomruk automatikusan nemet mondanak a csípős és fűszeres ételekre, inkább pirítóst és rizst esznek. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a finomított gabonafélékben sok a szénhidrát, ami nagyon gyorsan átalakul a testünkben cukorrá, ez ahhoz vezet, hogy megemelkedik a vércukorszintünk és rövid időn belül ismét éhesnek érezzük magunkat. A szénhidrátok értelemszerűen – akárcsak a cukrok – gyulladást okozhatnak, amit mindenképp érdemes elkerülni. Ha mindenképp kenyérfélét szeretnénk enni, válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket, ha pedig rizst fogyasztunk, inkább barna, vagy vadrizs kerüljön a tányérunkra, mint fehér, ugyanis így sokkal tovább érezzük, hogy tele van a gyomrunk.

Koffeines italok

Mindenki tudja, hogy sok vizet kell inni, ha betegek vagyunk: az influenza legrosszabb mellékhatása a dehidratáltság, ami önmagában is több kellemetlen tünetet és szövődményt okoz. A láz közbeni izzadással és az ismétlődő hányással rengeteg vizet veszíthetünk, amit mielőbb pótolni kell. Sok folyadékot kell innunk, és értelemszerűen mellőznünk kell a vízhajtó vegyületeket is, mint például a koffein, amitől többször kell vizelnünk. A tudósok már bebizonyították, hogy tévhit, miszerint a koffeinnek dehidratáló hatása van, azonban a koffein élénkítő hatása nem feltétlen jó a pihenni vágyó szervezetnek.

Alkohol

Bár pillanatnyilag enyhítheti az alkohol a torokfájást, azonban a betegség nem sokkal később visszatér, immár erős hányingerrel és kiszáradással fenyegetve. Amikor dehidratáltak vagyunk, a nyák felszáradhat az orrunkban, torkunkban és tüdőnkben, eltömítve az orrüreget és a légutakat. Nagyon fontos, hogy a nyák elhagyja a szervezetünket, épp ezért jó, ha folyik az orrunk. Az alkoholtól nagyobb lehet az esélye annak, hogy elkapunk tüdőfertőzéseket, ezért nem érdemes alkoholt fogyasztani betegen; senkinek sem hiányzik plusz egy fertőzés a már meglévő mellé.

Táplálék kiegészítők

Sokan úgy gondolják, hogy segít minimalizálni a megbetegedés esélyét, vagy lerövidíti az influenza idejét, ha szedünk táplálék kiegészítőket. Sokan esküsznek a cinkre és az Echinacea-ra (kasvirág), pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ezek valóban hatásosak lennének a betegségekkel szemben. Csak akkor érdemes ilyesmit szedni, ha felírja nekünk az orvos, addig is a legjobb választást a C-vitamin jelenti, ami nagy mennyiségben megtalálható a kiviben, a mangóban és az eperben.

Zsíros ételek

Nem nagy meglepetés, de a zsíros ételek nem tesznek jót nekünk, ha betegek vagyunk. A chips, a sült krumpli és a gyors kaja, rengeteg transzzsírt, vagy növényi olajat tartalmaz, ami testi gyulladásokat okozhatnak, illetve gátolja az immunrendszer indítási folyamatát. A zsíros ételeket ráadásul nehéz megemészteni és fogyasztásuknál felléphet hányinger is.

Minden évben felüti a fejét az influenza, ha mi is megbetegedünk, tegyünk meg mindent azért, hogy csökkentsük a tüneteket. A megfelelő táplálkozás lecsökkentheti a betegség időtartamát, de a legfontosabb dolog mindig a pihenés, mivel a szervezetünk meg tud küzdeni a betegséggel, erre csak időre és pihenésre van szüksége.

Via: FoodPrevent

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

influenza

étel

diéta

megfázás

betegség

élelmiszer

gyógymód