Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

HelloVidék   
  Megosztom
Kutatók szerint ez a diéta megmenthet téged és a világot is

Kutatók szerint elég lenne egy étrendváltás ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a népességnövekedés okozta környezeti hatásokhoz. Ráadásul most kidolgoztak egy új diétát, amit betartva, már rövid időn belül, látványos eredményeket érhetne el az emberiség.

Az ENSZ jelentése szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a közel 10 milliárdot, emiatt a világ vezetői kétségbeesetten keresik a választ arra: hogyan lehet majd élelemmel kiszolgálni az egyre növekvő népességet?

A Planetary Health étrendet megalkotó tudósok szerint, ha az emberek a világ minden táján átállnának az általuk tervezett, új típusú táplálkozásra, szemmel látható változásokat tapasztalhatnánk, már nagyon rövid időn belül.

  • Kevesebb lenne az elhízással küzdő emberek száma.
  • Megelőzhetnénk több millió idő előtti elhalálozást.
  • Csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.
  • Segítenénk a földterületek, vízkészletek megóvását is.

Az, hogy mit eszünk és az, hogy hogyan állítjuk elő az élelmiszereket, nagy hatással van a egész bolygó egészségére. A kutatók szerint az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az alultápláltság vagy a rák több fajtája, a rossz táplálkozás miatt is kialakulhatnak. De mindezek megelőzhetők lennének egy egységes és fenntartható étrend segítségével.

Ha minden ember átváltana a Planetary Health diétára, az drasztikus váltást jelentene az eddigi étkezési szokásainkat tekintve. Ráadásul, ha globálisan követnénk ezt a mintát, akkor párhuzamosan kellene fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét is.

A diéta szerint az, hogy mit kell megváltoztatnunk az étrendünkben, attól is függ, hogy a világ melyik részén élünk, mivel az, hogy miből, mennyit fogyasztunk az területenként változó. Ettől függetlenül van néhány alapvető szabály, amit mindenkinek be kellene tartania, ha még sokáig egészségesek akar maradni. A kutatók szerint abban van a kulcs, hogy a vörös húsok és a cukrok fogyasztását felére kell csökkenteni, de a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását meg kell duplázni.

Rendkívül jó hatással lenne bolygónkra, ha a világon mindenki csatlakozna ehhez az étrendhez, viszont a szakértők úgy vélik, az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés korlátozza az étrend globális szintű elterjedését.

(Via: BBC)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

zöldség

kutatás

étrend

diéta

életmód

egészség

megelőzés

túlnépesedés