Szurkolj te is a legfiatalabb világbajnoknak: idén is az aranyra pályázik!

HelloVidék   
  Megosztom
Szurkolj te is a legfiatalabb világbajnoknak: idén is az aranyra pályázik!

Hölle Martin kisgyerekként szeretett bele a fogathajtásba, már juniorként világversenyeket nyert, két éve pedig ő lett a legfiatalabb felnőtt a világbajnok kettes fogathajtásban. A fiatalember rendkívül tudatosan készül a versenyekre, mindig azt figyeli, hol tudna még többet tanulni és fejlődni. Az idei, szeptemberi világbajnokságra nagy elvárásokkal készül, egyéniben is, csapatban is indul egyaránt, utóbbiban a Takarék Csoport támogatásával.

Hölle Martin az első póniját három évesen kapta, a másodikat öt évesen, ehhez az állathoz már kocsit is ajándékoztak neki. Mivel családjával gyakran jártak ki az erdőbe sokszor kocsival lovas kocsival mentek ki, mivel nem jutott volna mindenkinek hátas. A megvilágosodás, hogy hajtó lesz, Dabason érte, mikor édesapja barátja, Szilágyi Zsolt által betekintést nyert egy fogathajtóversenybe. Hölle Martin megnézte a kecskeméti, 2004-es világbajnokságot is, majd mikor megtudta 2008-ban, hogy gyermekeknek is rendeznek egy pónifogathajtó versenyt, rájött, hogy ő mindenképp szeretne ott lenni, olvasható a Takarék Családi Magazin őszi számában.

Hölle Martin szerint a fogathajtás közös munka: fontos a hajtó, és fontosak a lovak is egyaránt. Hiába jó a hajtó, ha nem jók a lovai, és fordítva.

Ha minden nap dolgozom a lovaimmal, akkor hamar összeszokunk. Amikor 2017-ben megnyertük a kettesfogathajtó-világbajnokságot, az volt a második szezonom a fogattal. De ehhez szerencse is kell, mert előfordul, hogy egy jó ló és egy jó hajtó nem tud együttműködni.

– mondta el Hölle Martin.

Az ifjú világbajnok gimnazistaként még könnyen meg tudta oldani a felkészülést a tanulás mellet, mert az igazgató segített neki, azonban ez az egyetemen már nehezebb dió volt. Mivel a fogathajtás nem olimpiai sportág, ezért nem lehetett külön elbírálás alá venni, hiába volt Martin akkor már világbajnok. Emiatt át kellett szerveznie az edzéseket, és a tavaszi időszakban nem is tudott versenyezni, csak a vizsgák után.

Hölle Martin nem Magyarországon, hanem Hollandiában készül a megmérettetésekre, elmondása szerint ha itthon maradt volna annak idején, akkor ma nem lennének ilyen eredményei.

Hiába vannak jó nevű edzők, hajtók, a mostani versenyrendszer és követelmények már túlnőttek rajtunk. Amikor 2013-ban döntöttem, akkor Hollandiában voltak a legjobb edzők, tőlük szerettem volna tanulni. Amíg együtt tudunk dolgozni, és jók az eredményeink, addig nem akarok változtatni.

– mondta Hölle Martin.

Az edzések igen kemények, Martin elmondása szerint heti hat nap edz, hét lóval. Minden este megbeszéli a másnapi programot az edzőjével. Martin reggel 9-től egyes fogattal kezd, utána délután ötig edz: hajt egyes és kettes fogatot, valamint duplafutószárat is. Évente négy-öt versenyen vesz részt, az utolsó a legfontosabb számára, a többi pedig a felkészülés része.

Most a legfontosabb a szeptemberi drebkaui világbajnokság, szeretnék minél jobban teljesíteni – és a „jó” csak az első hely lehet. 2021-ig, a következő világbajnokságig még kettes fogatot hajtok, utána szeretnék négyes fogattal versenyezni. Ez a királykategória, a legnagyobb presztizs. És muszáj váltani, hogy újabb kihívás legyen a hajtó, illetve a csapat előtt.

– mesélte Hölle Martin.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lovasverseny

lóverseny

fogathajtás

kettesfogathajtó verseny

világbajnokság