Döbbenet, mi rejtőzik a párnádban: ez lehet a koronavírus melegágya?

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet, mi rejtőzik a párnádban: ez lehet a koronavírus melegágya?

A párnák tisztítása a koronavírus alatt kiemelt fontosságú: segítünk, hogy mosd géppel, kézzel a memóriahabbal, poliészterrel, tollal töltött párnákat, milyen praktikákat használj!

Minden este ugyanarra a párnára hajtjuk le fejünket; vele érintkezik hajunk és arcbőrünk, emiatt nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk nem csak a huzatot, hanem magát a párnát is. Rendszeresen tisztítsuk a matracot, a takarókat és a lepedőket, használjuk őket huzatban, amit gyakran kimosunk. A párnánkon megtelepedhetnek mindazok a mikroorganizmusok, amik a hajunkban és a bőrünkön élnek, beleértve a kórokozókat is, amikor betegek vagyunk. A nyugodt alvás kulcsa a tiszta ágy, amelynek meg kell őriznünk frissességét és csírátlanságát, emiatt összegyűjtöttünk minden tudnivalót a párnák tisztításáról, amiket jobb, ha betartunk a koronavírus idején.

A WHO szerint a koronavírus viselkedése egyelőre ismeretlen, de tudjuk, hogy képes megtapadni különböző felületeken és túlélni az emberi szervezeten kívül, akár órákig, napokig. A vírus megtapadását befolyásolhatják különböző környezeti tényezők, mint például a hőmérséklet vagy a páratartalom, valamint a felület is: a Harvard Health megfigyelései szerint a koronavírus kemény felületen hosszabb ideig életképes, mint a szöveten, de nem árt védekezni és óvatosan bánni használati tárgyainkkal, ruháinkkal ágyneműnkkel sem.

Mivel ruháinkkal könnyen hazavihetjük a vírust, az pedig áttelepedhet más használati tárgyainkra, fontos odafigyelnünk, hogy

Hazaérve vessük le utcai ruháinkat és vagy azonnal mossuk ki, vagy a többi szennyestől elkülönítve zsákoljuk be őket. Ha a kinti ruháink érintkeztek az ágyneműnkkel, jobban tesszük, ha a biztonság kedvéért kimossuk a huzatokat és a párnáinkat!

A párnák tisztítása a párna töltőanyagától függ, ezért a címke ellenőrzésével kell a feladatot elkezdenünk: általában poliészterszálas, tollas, vagy szivaccsal töltött párnákat használunk, de mellettük nagyon népszerű a memóriahabos párna is, aminek, különleges tölteléke miatt nehezebb a tisztítása, mint társainak. Míg a legtöbb párnatípus mosógéppel mosható, néhányat csak szárazon lehet tisztítani, vagy nem szabad keverős mosógépbe rakni, egyes esetekben pedig a folttisztítás javallott. A párna egyszeri tisztítása mellett a másik, ugyanolyan fontos feladatunk a párna tisztán tartása, amelynek lépéseit bárki könnyen megtanulhatja, írja a The Good Housekeeping.

Milyen típusú párnánk van?

Szivacspárna

A szivacspárna állhat egy nagy szivacsszeletből, de a töltelék lehet több, apró szivacs, „darált szivacs” is. Ezeket általában nem lehet mosógépben mosni, mert a szivacs lassan szárad ki. Bizonyos párnákon feltüntetik, ha alkalmasak kézi mosásra, de a szivacspárnákat általában szárazon tisztítjuk, a port és a szennyeződéseket porszívóval távolítsuk el belőlük.

Pehelypárna, tollpárna

Mosógépben kímélő programmal mosható párna. Vigyázzunk: ha kiszakad, takaríthatunk utána! Nehezen szárad, ezért száraz, meleg helyre tegyük ki mosás után; ha jó az idő, a nap melege és a légmozgás segít kiszárítani. A tollpárnák, pehelypárnák gőzölve is tisztíthatóak: mindkét oldalát gőzöljük ki alaposan, majd szárítsuk a napon.

Poliészter

A poliészter szintetikus készítmény, se nem toll, se nem szivacs, gyakori töltőanyag párnáknál, takaróknál. Jól bírja a mosógépet: alacsony hőfokon, kímélő programmal tisztítsuk, majd jól szellőző helyen szárítsuk.

Memóriahab

A habpárnák a többi típussal ellentétben ellenállnak az atkáknak, de a kosszal, izzadtsággal ők sem birkóznak meg. A memóriahabos párnák különleges tulajdonsága, hogy felveszik fejünk, nyakunk formáját, így a lehető legkényelmesebb, mégis egészséges tartást nyújtják. Nem ajánlott mosógépben mosni, vagy napfénynek kitenni, mert a memóriahab nem viseli jól a környezeti elemeket.

Gyapjú

Nem bírja a magas hőfokot, összezsugorodik tőle, viszont alacsony hőfokon mosógépben is mosható, természetesen kímélő programmal.

Elsősorban mindig ellenőrizzük a párna címkéjén lévő utasításokat! Ha nincs meg a címke, vagy kifakult, kövessük ezeket a tanácsokat, nehogy kárt tegyünk párnáinkban vagy mosógépünkben.

A poliészter és a pehelypárna tisztítása

  1. Ezek mosógép-barát párnatípusok, így mindig géppel tisztítsuk őket. Egyszerre két párnát mossunk, hogy a mosógép kellőképpen kiegyensúlyozott legyen. Használjunk elöl- vagy felültöltős mosógépet, ha lehet, keverő (agitátor, nagy orsó a dob közepén, amerikai típusú gép) nélkül. Ha keverő típusú mosógépünk van, függőlegesen helyezzük bele a párnákat, nehogy megsérüljön a gép.
  2. Válasszunk kímélő programot, használjunk meleg vizet, majd adjunk hozzá egy extra hidegvizes öblítési és centrifugálási ciklust, használjunk hozzá egy kevés mosószert, öblítőt.
  3. Centrifugálás: érdemes duplán centrifugálni a párnákat a nagy víztartalmuk miatt, hogy később könnyebben kiszáradjanak.
  4. A tollpárnákat szárítás közben gyakran forgassuk, rázzuk, hogy ne tapadjanak össze a pelyhek. Érdemes szellőztetnünk is őket, hogy a párna friss illatú legyen.

A memóriahabos párna tisztítása

  1. Távolítsuk el a huzatot és mossuk az ápolócímke alapján. Ha nincs meg a címke, akkor a huzatot forró vízben mossuk egy kevés mosószerrel, normál vagy alkalmi programmal.
  2. Maga a párna nem bírja a mosást! A memóriahabos párnát szárítógéppel vagy vákuummal tisztítsuk: porszívózzuk ki mindkét oldalát alaposan, vagy tegyük a szárítógépbe és használjunk nem meleg, vagy csak levegővel szárító programot 20 percen keresztül.
  3. A párnán csak folttisztítást végezhetünk: szappanos, enyhén habzó ruhával óvatosan dörzsöljük a felszínét. Vigyázzunk, a nedves memóriahab könnyen elszakadhat! Ha kitisztítottuk a foltot, nedves ruhával töröljük meg.
  4. A párnát hagyjuk teljesen kiszáradni napfénytől védett helyen, majd újra használhatjuk, huzatban tartva.

Mikor érdemes új párnát venni?

A párnákat fontos tisztán tartanunk, de ennek ellenére is öregszik anyaguk. Azt, hogy egy párna megérett-e a kidobásra, egy egyszerű kísérlettel megtudhatjuk: hajtsuk félbe a párnánkat! Ha ruganyosan visszanyeri eredeti alakját, még egy jó ideig használhatjuk. Ha félbehajtva marad, az azt jelenti, a töltőanyag öreg, elvesztette tartását, ideje új párna után néznünk a boltokban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

takarítás

párna

párnatisztítás