Kellemetlen betegség, sokan szenvednek tőle ősszel: íme néhány gyógynövény, ami segíthet

HelloVidék   
  Megosztom
Kellemetlen betegség, sokan szenvednek tőle ősszel: íme néhány gyógynövény, ami segíthet

Az elmúlt hetek szokatlanul hűvös, csapadékos, szeles időjárása miatt sokak szenvednek felfázással, húgyúti fertőzésekkel. A betegség hátterében általában valamilyen bakteriális fertőzés áll, amit legyengült immunrendszerünk nehezen tud kivédeni. A megelőzésben a réteges, időjárásnak megfelelő öltözködésnek, immunrendszerünk erősítésének van kulcsszerepe. Ha viszont már megvan a baj és érezzük a tüneteket, a táplálkozásunkkal és gyógynövények fogyasztásával sokat tehetünk, hogy hamarabb túl legyünk a betegségen - olvasható a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács cikkében.

Ahogy írják, a húgyúti fertőzések áltlában az alsó húgyutakat érintik, leggyakrabban húgyhólyag gyulladás (cisztitisz) formájában jelentkeznek. Az enyhébb lefolyású, nem komplikált fertőzések kezelésében a fitoterápia jelentős szerepet kaphat, gyógynövényes készítmények fogyasztásával pár nap alatt javulás érhető el a fertőzésben.

Felfázás, húgyúti fertőzés esetén javasolt a fokozott folyadékbevitel, valamint a vízhajtó hatású zöldségek és gyógynövények fogyasztása, utóbbiak adják az enyhe lefolyású húgyúti fertőzések kezelésének alapját.

A vízhajtó hatású közvetett módon segíti a gyógyulást: a fokozott vizelet-kiválasztás megszünteti a vizeletpangást, a vizelet mennyiségének növelésével gyorsítjuk a baktériumok kiürülését a szervezetből és csökkentjük az újrafertőződés esélyét. Gyógynövények közül javasolt ezért a nyírfalevél , a pitypang föld feletti hajtás, illetve gyökér, a mezei zsurló leveles hajtás, az aranyvesszőfű, a lestyángyökér, a csalánlevél, a tarackbúza gyöktörzs, vagy a kukorica bibe fogyasztása. Ezen kívül étrendünkbe is beépíthetünk vízhajtó zöldségeket, amiknek hatása hasonló, ilyen a spárga, a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa, a retek, a paradicsom, az uborka és a saláta

- javasolják a szakértők.

Mint írják, a kialakult fertőzések kezelésének másik sarokpontja a vizelet és a húgyutak fertőtlenítése, amivel segítjük a felszaporodott kórokozók pusztulását. Ehhez olyan gyógynövények fogyasztása ajánlott, melyek vesén át kiürülő antibakteriális hatású, vagy a baktériumok megtelepedését egyéb módon gátló hatóanyagokat tartalmaznak.

Ilyen gyógynövények a medveszőlő és a tőzegáfonya, melyekkel a húgyúti fertőzések antibiotikumos kezelését kiegészíthetjük, adott esetben, akár teljes egészében helyettesíthetjük.

A kezelés alatt kerüljük a só és a cukor használatát, mivel ezek megterhelik a vese működését és hátráltatják a baktériumok pusztulását. Étrendünkön is változtassunk: a panaszok ideje alatt kerüljük a vizeletsavasító hatású élelmiszereket, alapanyagokat. Ilyenek a húsok, kagyló, tojás, földimogyoró, dió, kenyér, reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok, lekvárok. Immunrendszerünket ezzel párhuzamosan erősítsük, ehhez segítségünkre lehet számos vitamin készítmény és gyógynövény is, így például a bíbor kasvirág, a csipkebogyó, vagy a homoktövis is

- hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

felfázás

fertőzés

ősz

betegség

gyógytea

tea

gyógynövény

gyógynövények

gyógynövénytea