Teatitok: nem is hinnéd, mi mindenre jó a magyarok kedvenc forró itala

HelloVidék   
  Megosztom
Teatitok: nem is hinnéd, mi mindenre jó a magyarok kedvenc forró itala

Nemrég megjelent egy tanulmány az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában, mely szerint az EU-ban 2016-ban hozzávetőlegesen 7,6 millió 65 éven felüli embert érintett a pitvarfibrilláció problémája, ami viszont ettől is borzasztóbb az az, hogy ez a szám nagyon gyorsan növekszik. A lap adatai szerint 2060-ra akár a 14, 4 milliót is elérheti az érintettek száma. A magyarországi helyzetet tekintve sem állunk jól, a vezető halálokok között a legnagyobb számban a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Ebben a betegségcsoportban jelentősen meghaladjuk az uniós átlagot, de még a Kelet-Közép-Európai átlagot is. Hazánkban a halálozások több, mint feléért (54%) a szív- és érrendszeri megbetegedések felelnek. Nem is gondolnánk, de ahhoz, hogy ez a szám csökkenni tudjon, nagyon sokat tehetünk. Nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, hiszen ha a genetikai rizikófaktorokat nem is, de az életmódból adódó problémákat módosítani tudjuk. Nem csak az idősek, de a fiatalabb korosztály körében is szükség van az egészségtudatos hozzáállásra, és a megfelelő tájékozottságra. Hogy ebben segítséget adjunk, cikkünkben most annak jártunk utána, hogy milyen egyszerű, filléres módon járulhatunk hozzá szívünk egészséges működéséhet!

Az étrendünk nagy szerepet játszik a szívünk egészségének megőrzésében. Kis figyelmességgel már sokat tehetünk azért, hogy hozzájáruljunk szervezetünk egészséges működéséhez. Mivel a szívbetegséggel élők száma növekszik, és a magyar lakosság nagy részét érinti is a probléma, ezért fontos felhívni a figyelmet a szívbetegségek leküzdését segítő élelmiszerekre.

Az egyik kedvenc - és talán az egyik legmeglepőbb - alapanyag, számtalan jótékony hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentésében. Ez pedig nem más, mint a tea.

William W. Li, amerikai kutató és orvos szerint a teákban nagy mennyiségben vannak jelen a flavonoidok, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt. Emellett csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja az erek működését a testben.

Ezt egy kutatás is alátámasztotta, amelyet 101 000 felnőtten végeztek Kínában, közel 22 év alatt: a felmérésből kiderült, hogy azoknál, akik hetente több mint három csésze teát fogyasztottak, 20 százalékkal csökkent a rizikója annak, hogy szív- és érrendszeri megbetegedésük alakuljon ki. Emellett 22 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségben való halálozás kockázata, és összesen 15 százalékkal csökkent az idő előtti halál kockázata is.

A teafogyasztás csökkentette az érelmeszesedéses szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és az ebből fakadó halálozást is, különösen a rendszeres teaivóknak a körében

- olvasható a tanulmányban.

Egészségügyi szempontból mindez kiváló hír. Hiszen a tea - akár meleg, hideg, fekete, zöld, fehér, oolong - jótékony hatással bír a szervezetünkre.

Melyek ezek?

Íme Dr. Li szempontjai, hogy miért érdemes több teát fogyasztanunk, akár már mától kezdve:

  • A tea csökkenti a gyulladást a szervezetben, hiszen bővelkedik flavonoidokban, melyek hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez. Kutatások kimutatták, hogy a flavonoidok segítenek elmulasztani a gyulladást, ami csökkentheti az artériákban a lepedékképződést. A fekete és a zöld tea egyaránt tartalmaz flavonoidokat, de a zöld tea valamivel nagyobb mennyiségűt.
  • Hozzájárul a koleszterint szinten tartásához. A Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tea segít lassítani testünk HDL-csökkenését (a „jó” koleszterinszintet), amely az öregedés során természetesen bekövetkezik. Kutatások azt is kimutatták, hogy a tea jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát azáltal, hogy csökkenti az artériákban felhalmozódó LDL-t (a „rossz” koleszterint).
  • Akár zöld, akár fekete, a teafogyasztás a kutatók szerint növeli az őssejtek számát a véráramban, ami javítja a keringést és elősegíti a test jó állapotának fenntartását az életkor előrehaladtával.
  • A teaivás hozzájárul az egészséges bélműködéshez. A kutatók szerint, a zöld vagy fekete tea flavonoidjai növelhetik a jótékony baktériumok számát és csökkenthetik a bél mikrobiomjának káros baktériumait.
  • Több mint 3000 publikált tanulmány létezik, amelyek elemzik és értékelik a tea és teavegyületekben található antioxidánsokat, például az egyre ismertebb epigallocatechin-gallát (általában EGCG néven ismert) szerepét a rák különféle típusainak kialakulásának csökkentésében. Egy tanulmány szerint, azoknál a nőknél, akik naponta két vagy több csésze zöld vagy fekete teát fogyasztottak, 46 százalékkal csökkent a petefészekrák kockázata a nem teafogyasztókhoz képest.
  • Segít az éberség fenntartásában, és nem csak azért, mert koffeint tartalmaz! A legutóbbi vizsgálatok a tea két vegyületét, az L-theanint és a koffeint vizsgálták. Az L-teanin aminosavról kiderült, hogy közvetlenül befolyásolja az agy azon területeit, amelyek irányítják a figyelmet és a komplex problémák megoldásának képességét. A teaivás valószínűleg javítja a mentális egészséget, a hangulatunkat, sőt még a munkateljesítményt is.
  • Csökkenti a demencia kockázatát. Átfogó kutatást végeztek Japánban, melyből kiderült, a zöld tea fogyasztása segíthet, hogy megelőzzék a demencia kialakulását az idősebb korosztályban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

teafogyasztás

teafajták

teakészítés

egészség

életmód

életmódváltás

jótékony hatás

fekete tea

zöld tea

teacserje

teafajták