Ne toljuk túl ezeket a kedvenceket: hekk és lángos helyett is fogyaszthatjuk

HelloVidék   
  Megosztom
Ne toljuk túl ezeket a kedvenceket: hekk és lángos helyett is fogyaszthatjuk

Bár általában a nyaralás kezdetén a sajtos-tejfölös lángos, a rántott hekk és a retroburger a legnépszerűbb fogás, néhány nap elteltével már jobban esne egy-egy könnyedebb, húsmentes opció. Az aktív nyári programok mellett azonban szinte lehetetlen egyszerre könnyen fogyasztható, ízletes és egészséges ételt találni, így gyakrabban kerülnek gyorsételek, rántott fogások és nehezebb húsok a menübe. Pár apró lépéssel előre felkészülhetünk ezekre a helyzetekre: a Rama tippjeinek segítségével a legmelegebb nyári napokon is könnyen tarthatjuk a kiegyensúlyozott étrendet.

A nyár örök klasszikusainak számítanak a grill ételek, azonban nem kell feltétlenül a húsfélékre gondolnunk. Remek választás lehet helyettük a halloumi és a kecskesajt, de akár előre fűszerezett tofut is rakhatunk rácsra. Zöldségek terén pedig csak a képzeletünk szabhat határt, így a nyári szezonalitást kihasználva bátran kísérletezzünk a hagyományosabb cukkini mellett répával, gombával vagy patisszonnal.

A sült zöldségekből, így a cukkíniből, padlizsánból is maragarin vagy vaj hozzáadásával ízletes szendvicskrémet keverhetünk, amelyet akár utazásokra, kirándulásra is magunkkal vihetünk.

Unalmas saláták?

A nyári hőségben célszerű könnyebb ételeket választani, így kézenfekvő megoldásnak tűnnek a saláták is. Azonban nem kell az unalmas verziókra gondolnunk: változatos és izgalmas főételeket készíthetünk, ha a leveles zöldeket (például endívia, rukkola, madársaláta) különböző gyümölcsös öntetekkel, balzsamecettel vagy citromlével ízesítjük. Szórhatunk a salátákra pirított fenyő- vagy tökmagot, de gránátalmával is díszíthetjük az ételt, egy kis keleties hangulatot csempészve az étkezésbe. A zöldségek mellett érdemes minél több idénygyümölcsöt is beiktatni az étrendbe, például bogyós terméseket vagy görögdinnyét – ez utóbbi viszont gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így 1-2 ujjnyi vastagságú szeletnél nem tanácsos egyszerre többet fogyasztani belőle.

Figyeljünk az étkezési ritmusra

A sok programnak és a nyári világosságnak köszönhetően általában tovább vagyunk aktívak is, ezzel együtt fontos, hogy odafigyeljünk az étkezési ritmusunkra. Csak akkor együnk később a megszokottnál, ha minden tevékenységünk eltolódott órákkal, ezzel együtt a lefekvés ideje is. Ha például tudjuk, hogy strandra vagy kirándulni megyünk, készüljünk fel előre uzsonnával – például vegán tortillával, margarinos szendvicskrémekkel vagy könnyed péksüteményekkel – így nem fogjuk rávetni magunkat a hűtőre az esti órákban hazaérve. Az időzítés mellett arra is figyeljünk oda, hogy a nyári melegben hajlamosak vagyunk több kalóriát bevinni, például üdítőkkel, jégkrémekkel. Persze ettől még nem kell elfelejteni a fagylaltokat, csak próbáljuk meg optimalizálni a mennyiséget, és öntetek, cukorszórás, tejszínhab helyett inkább magába vagy ízletes magokkal fogyasszuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyár

nyári fogások

grillételek

saláták

saláta

fogás

étel

hekk

lángos

egészség