Meglepő fordulat: ennyire ragaszkodnak a magyarok a húshoz + receptek

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő fordulat: ennyire ragaszkodnak a magyarok a húshoz + receptek

Bár a hétköznapok során egyre inkább nyitunk a fenntartható élelmiszerek felé, mi történik, ha éppen az ünnepi asztalra kerülnének húsmentes fogások? A Rama friss online felmérése alapján a megkérdezettek több mint fele lecserélné a karácsonyi menü egy részét növényi alapúra, illetve készítene el egy hagyományos fogást vegán verzióban, ám az ünnepi ételek összetevői közül sokkal inkább a tejtermékeket váltanák ki, semmint a húsféléket. Az érdekes adatok mellé most izgalmas ünnepi recepteket is mutatunk.

Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy – egészségügyi, állatvédelmi, illetve környezetvédelmi okokból – teljes mértékben elhagyják étrendjükből az állati eredetű élelmiszereket, de még nagyobb azok tábora, akik csak kacérkodnak ezzel a gondolattal, és egyelőre inkább csak növelnék étrendjükben a növényi élelmiszerek arányát. Utóbbi tendenciát jól jelzik azok a válaszok is, amelyek a Rama november végi online kérdőívére futottak be. A márka az Instagramon tett fel kérdéseket a tervezett karácsonyi menü kapcsán, az egyes témakörökre pedig átlagosan közel ezer-ezer válasz érkezett be.

A többség – 10-ből 6 válaszadó – azt vallotta, hogy nem követi feltétlenül a megszokott recepteket, így inkább kísérletezni szeret a konyhában. Ez a kísérletező kedv ott is tettenérhető, hogy a megkérdezettek valamivel több mint fele nyilatkozott úgy, hogy lecserélné az ünnepi ételsor egy részét növényi alapúra - izgalmas megoldás lehet például a Hasselback töltött édesburgonya. Körülbelül ugyanennyien készítenének el egy hagyományos fogást is kizárólag növényi összetevőkből.

Ez a hagyományos fogás minden bizonnyal valamilyen desszertféleség lenne, nem pedig főétel. Erre utal egyrészt az, hogy a válaszadók háromnegyede szívesen kipróbálna egy vegán sütit karácsonykor, másrészt az ünnepi menü összetevői közül a húsféléket csak 10-ből 3-an cserélnék növényi alapú helyettesítőre, a túlnyomó többség pedig inkább a tejtermékek helyett keresne növényi változatot.

A jó hír az, hogy valószínűleg azoknak lesz a legkönnyebb a dolga, akik a vajat cserélnék le, mert a növényi alapú margarinok már régóta megfelelő alternatívát jelentenek. Ha valóban kompromisszummentes terméket keresünk, a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva lehet a jó választás: az immár Magyarországon is kapható termék a vajhoz hasonló tápanyag-összetételű, ám annál alacsonyabb telítettzsír-tartalmú, illetve sokkal fenntarthatóbb módon előállított, miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre vagy szendvicsek készítésére.

Az alábbiakban a kísérletező kedvűek számára mutatunk néhány olyan egyszerű, mégis különleges receptet, amellyel új színt és új ízeket hozhatunk az ünnepi menübe, természetesen növényi alapon.

Hasselback töltött édesburgonya

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 50 perc

Adag: 4 fő

Összetevők

  • 4 közepes méretű édesburgonya
  • 4 evőkanál Rama vajalternatíva, elosztva
  • 2 evőkanál durvára vágott chipotle paprika
  • 2 darab növényi cheddar szelet, negyedelve
  • 1/4 csésze durvára vágott friss koriander
  • 2 evőkanál vékonyra szeletelt újhagyma
  • 2 szelet vegán szalonna, durvára vágva
  • 4 evőkanál vegán tejföl, elosztva

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be az édesburgonyákat, ügyelve, hogy a zöldség alját érintetlenül hagyjuk.

2. Tegyük át az édesburgonyákat egy tepsibe vagy sütőlapra. Minden burgonya tetejére helyezzünk 1 evőkanál vajalternatívát, és süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, de nem lesz pépes. Ezt követően vegyük ki a tepsit a sütőből.

3. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Egyenletesen oszlassuk el a chipotle paprikát a sült édesburgonya tetején, és tűzdeljük meg cheddar darabokkal a szeleteket.

4. Süssük további 10 percig, hogy a sajt megolvadjon. Díszítsük apróra vágott korianderrel, újhagymával, vegán baconnel és vegán tejföllel.

Tipp: A burgonya bevagdosásához használjunk 2 hurkapálcát vagy kanalat.

Ünnepi mézeskalács

Előkészítés: 15 perc + egy éjszaka pihentetés

Összetevők

  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál rum
  • 150 g Rama Vajalternatíva
  • 200 gramm cukorrépaszirup vagy melasz
  • 200 gramm barna cukor
  • 200 gramm őrölt mandula
  • 400 gramm gluténmentes liszt

1. Tegyük a feldarabolt Rama Vajalternatívát a sziruppal és a cukorral egy lábasba, és kevergetve melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Ezt követően tegyük át egy nagy keverőtálba, és hagyjuk kihűlni.

2. Ezután adjuk hozzá a mandulát, 400 gramm lisztet és a fűszereket, majd kézi mixerrel keverjünk össze mindent alaposan (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet).

3. A sütőport egy kis tálban keverjük össze a rummal, és oldjuk fel benne. Adjuk a tésztához, és addig gyúrjuk tovább, amíg a tészta fényes nem lesz és már nem ragad. Fedjük le a tálat fóliával, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben egy éjszakán át.

4. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk ki csillagokat, és helyezzük a sütőlemezre. Süssük a forró sütőben nagyjából 15 percig, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni a rácson. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp: A rum helyett más fűszeres italt is használhatunk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

karácsonyi menü

margarin

tejtermék

hús