Ez gyomorforgató: brutális mennyiségű hígtrágyát engedtek bele Öcsödnél a vízbe

MTI   
  Megosztom
Ez gyomorforgató: brutális mennyiségű hígtrágyát engedtek bele Öcsödnél a vízbe

Nagy mennyiségű hígtrágyát engedtek egy tehenészeti telepről a Harangzugi I. csatornába Öcsödnél, amely jelenleg mintegy öt kilométeres szennyeződés formájában jelentkezik - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere pénteken a közösségi oldalán, megjegyezve: a szennyezés közvetlen veszélyt emberre nem jelent.


 


 

Soha Attila, Öcsöd (független) polgármestere arról tájékoztatott, hogy a helyi önkormányzat, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a Harangzugi Horgászegyesület, a Horgász Szövetség és a környezetvédők példaértékű összefogással dolgoznak a helyzet megoldásán. Előreláthatóan körülbelül öt napig tart a szennyeződés megszüntetése - írta.

A polgármester közzétette a Kötivizig Mezőtúri Szakaszmérnökségének hivatalos válaszát is a közösségi oldalán, amely szerint a Harangzugi I. csatornán bekövetkezett káreseményre tekintettel harmadfokú vízminőségi védelmi fokozatot rendeltek el április 19-én 7 órától. A Harangzugi csatornába folyamatosan biztosítják a Nagykunsági főcsatornából a frissítővizet több ponton, illetve a csatorna alsó szakaszán a mederben tározott szennyezett vizet a Harangzugi I-c csatornából is folyamatosan hígítják - közölte a vízügyi igazgatóság.

A hígított szennyezett vizet irányítottan, kontrolláltan engedik kis mennyiségekben a Harangzugi Holt-Körösbe. A Harangzugi Holt-Körös rávezető csatornájába két mobil apróbuborékos levegőztetőt telepítettek, amelyet huszonnégy órában üzemeltetnek - tájékoztattak. A védekezés során folyamatosan figyelemmel követik a holtág vízminőségi paramétereit - írták.

Soha Attila polgármester legutóbbi bejegyzése szerint hét végén a szennyezés útját elzárják a szakemberek, nem folyik be a Harangzugba. Hétfőn szivattyúkat telepítenek a hobbikerti lejárónál és átemelik a higított, szennyezett vizet a Körösbe, így négy kilométerrel rövidebb szakaszt vesznek igénybe a holtágból - közölte.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szennyezés

trágyalé

környezetvédelem