Hagyd a drága bolti kencéket, amikor itt a babér: ingyen készíthetsz belőle házi csodaszereket

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Hagyd a drága bolti kencéket, amikor itt a babér: ingyen készíthetsz belőle házi csodaszereket

Vétek csak fűszerezésre használni a babérlevelet, amikor a sajgó ízületek, de bőrbajok ellen is bevetheted! Hozzuk pár a szuper receptet, a teától a bőrápoló kenőcsön át, aminek titkos összetevője mind-mind a babér. Fedezzük hát újra fel!

A magyaros fogások alapfűszere, nincs se gulyás, se babos vagy káposztás étel nélküle. Sokoldalú növény, a görögök sportolóikat, hadvezéreiket koronázták vele, de a középkorban a pestis ellen is bevetették. Igen, a babérlevélről lesz szó, aminél olcsóbb és egészségesebb gyógynövényt keresve se találhatnánk. Párszáz forintos tételből hónapokig elgazdálkodhatunk vele a konyhánkban. Sőt, dézsás kiszerelésben már 4000-5000 forintért saját miniültetvényünk lehet, de ne szaladjunk ennyire előre! A mediterráneumban vadon termő cserje azonban tényleg hihetetlen gyógyító erővel bír, kár levelével csak a krumplifőzeléket feldobni!

Egy kis babértörténelem

Apolló szent növényeként ismerték az ókori Görögországban. A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon terem. A kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele, értékes karakterű fűszer. Idehaza üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabad földön termeszthető. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.

A hiedelmek szerint a babér képes megvédeni a testet bármilyen külső sérelem, támadás ellen. Az indiánok babérfüst segítségével érték el a lélek nyugalmi állapotát. Babérfüst belélegzésével tisztították meg a tüdejüket és a melléküregeket. A középkorban az a hír járta, hogy a pestist is meg lehet gyógyítani a babérlevél segítségével. Az összezúzott és szeszbe áztatott babérlevél jó orvosságnak számított a láz csillapítására is.

Bármennyire meglepőnek tűnhet, de ha fáj a fejünk, vagy az ízületeink rendetlenkednek (kis mennyiségben) önmagában rágcsálni is lehet! Fűszerként nemcsak a nehéz ételek emésztésében segít, remek gyulladáscsökkentő, baktériumölő, jó a hörgőknek és az asztmára is, de használják vízhajtóként. A babérolajjal lehet csökkenteni az ízületi fájdalmakat, de bevethető stressz, sőt még migrén ellen is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a babérlevélből mértékkel kell használni, mivel túlzott fogyasztása vagy alkalmazása nem ajánlott, és gyomorpanaszokat okozhat.

A babérolaj volt az első szilárd szappan alkotóeleme

Az Aleppo szappan arab neve Sapun Ghar, azaz babér szappan. A keresztes lovagok hozták be ezt a szappant Európába, konkrétan Marseille-be, ahol ez a szappan lett az alapja a szappaniparnak. A babérolaj volt az első szilárd szappan alkotóeleme, ez volt minden szappanok őse. Sajátossága volt – és az a mai napig is – ennek a szappannak, hogy az igen érzékeny bőrűek is használhatják jótékony hatása miatt.

Lássuk hát, miként vethető be!

A babérlevél hatóanyagai az illóolajok, a csersav és a keserű anyag. A babér jó köptető és köhögéscsillapító. Vizelethajtó hatása van, veseelégtelenség esetén szokták használni. Sokban segítheti mozgásunkat, mivel természetes helyi fájdalomcsillapító hatása van. Nagyon hatékony a bélgombák, a Candida gomba ellen is. Mivel rothadás gátló hatású, puffadásra is jó. Étvágyjavító és serkenti az emésztést. Enyhe altató és nyugtató hatású, és használják fejfájás ellen is. A herpesz tüneteit is enyhíti, mert vírus, baktérium és gombaölő hatása is van.

  • Fűszerként: jobb, ha szárított formában használjuk, úgy vesszük, mert ebben a formában már nincs benne a keserű íz. Savanyú ételekhez, hüvelyesekhez, füstölt húsok mellé, ragukhoz, egytálételekhez, halakhoz szokták használni.
  • Babérteát is készíthetünk a leveléből, amelyet gyomorproblémák kezelésére vagy meghűléses tünetek enyhítésére vethetünk be. Recept: egy liter vízben 10 gramm szárított babérlevelet megfőzünk, állni hagyjuk 10 percet, majd szűrve fogyasztjuk. Napi két csészénél többet nem ajánlott inni.
  • Illóolajat is készítünk belőle, amelyet masszázsolajként vagy aromaterápiás célokra is remek. Az illóolajnak antimikrobiális tulajdonságai is lehetnek. Olajkivonatával külsőleg, vékonyan az ízületekbe dörgölve hatásos. Ülőfürdőként, 10-15 percig használva nyugtató és altató hatása van. Ezt úgy érhetjük el, hogy főzetet készítünk, amit a fürdővízbe öntünk.
  • Rovarriasztóként is bevethető a babérlevél. A megtördelt babérlevél alkalmas arra, hogy távol tartsa élelmiszereinktől a molyokat – de csak abban az esetben, ha elég illóolajat tartalmaz. A csótányok sem szeretik az illatát, a járatokhoz darált babérlevelet kell szórni. A kamrát vagy a ruhásszekrényt szagelszívóként helyezhetjük el.
  • Kenőcsökben használva hatékony a reumás panaszok ellen. A ficamok és rándulások gyógyulását is elősegíti. Csecsemőknél, kenőcsként külsőleg alkalmazva csökkenti a hasfájást.

A teraszon is lehet saját mini babérültetvényünk

Mielőtt belevágnánk a babér házi termesztésébe, azért jó tudni, hogy ez a mediterrán növény a tápanyagban gazdag talajt szereti. Érdemes azonban kísérletezni vele, hiszen nemcsak szép dézsás cserjénk lehet, de mondjuk a leanderrel ellentétben (ami mérgező) rendkívül hasznos is. A szabadban a félárnyékos, szellős helyet kedveli. Teleltetni kell, hiszen a meleget kedveli. Ez azt jelenti, hogy balkon növényként kell kezelni, többször át kell ültetni. Teraszunk vagy balkonunk dísze is lehet, de figyelni kell arra is, hogy a cserép megfelelő nagyságú legyen. Öntözni elég mértékkel, vízigénye átlagos. Szaporítani őszi magvetéssel, és nyáron dugványozással lehet.

Végezetül, íme egy szuperolcsó babéros recept – reumatikus fájdalmakra

Hozzávalók: 5 szál friss rozmaring, (lehet használni szárítottat is) 10 db babérlevél, 2 dl olivaolaj.

@tothandrea68 Hozzávalók: 5 szál friss rozmaring, (lehet használni szárítottat is) 10 db babérlevél, 2 dl olivaolaj. #visszér #házilag #gyógymód #babérlevél #rozmaring #olivaolaj #gyógynövény ♬ A song with a moist and calm atmosphere(1013287) - inakome

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

babérlevél

gyógynövény

természetgyógyászat

kertészkedés

terasz növény

dézsás növények

fűszerek

fitoterápia

herbária