Ezt a legtöbb gyereknek nem tanítják meg az iskolában: pedig a jövőjük múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt a legtöbb gyereknek nem tanítják meg az iskolában: pedig a jövőjük múlhat rajta

Akinek fontos a környezetvédelem, biztosan tudja, mennyi veszéllyel néz szembe élővilágunk, s a benne lakó növények a mindennapok során. Amennyiben szeretnénk megóvni épségüket, elengedhetetlen, hogy gyermekeinkkel együtt megfelelően tájékozódjunk a növényegészségügy témakörével kapcsolatban.

A környezetvédelem terén akkor tudunk maradandó változást azonban csak akkor tud elérni, ha a megszerzett tudást gyermekei és a környezetében élő fiatalok számára is elérhetővé teszi. Kizárólag közös megértés és lelkiismeretes gondoskodás révén biztosíthatjuk ugyanis, hogy a természet értékes ajándéka az elkövetkező generációk számára is érintetlen maradjon – hívja fel rá a figyelmet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság és partnereik által, az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon is elindított kezdeményezés.

A fiatalok oktatásának jelentősége

A növények számos területen kulcsfontosságú szerepet töltenek be életünkben, hiszen hozzájárulnak többek között a tisztább levegőhöz, a jobb vízminőséghez, nekik köszönhetjük az egészséges és tápláló élelmiszereket, sőt, mentális egészségünk fenntartásában is fontos szerepük van. Éppen ezért megóvásuk elengedhetetlen. Már egyénként is hozzájárulhat ahhoz, hogy megakadályozza a veszélyes betegségek és károsítók elterjedését hazánkban.

Ehhez azonban a növényegészségügy témakörének alapos vizsgálata szükséges, hiszen a növények hosszú távú biztonságának alapvető kritériuma a folyamatos és széleskörű törődés, amelynek fontos része a fiatalság oktatása. Azáltal, hogy megszerzett tudását tovább adja gyermekeinek, lehetővé teszi, hogy később a felnőttek egy olyan, tudatos generációja következzen, akik a kezdetektől fogva a természet, s a benne élő növények érdekeit tartják szem előtt.

Hogyan oktassuk gyermekeinket a növényegészségügyről?

Bár apróságnak tűnhetnek, néhány fontos tanáccsal és hasznos szokás bevezetésével Ön is sokat tehet azért, hogy gyermekei tájékozott és tudatos természetjárókká, valamint környezetvédőkké cseperedjenek. Az EFSA a következőket javasolja:

Minden az alapoknál kezdődik!

Fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék a természetet és a növények szerepét saját és környezetük életében, például megtanulják azt, hogy a növények termelik az oxigén 98%-át, adják az elfogyasztott élelmiszerek 80%-át és a szén-dioxid elnyelésével az éghajlatváltozás mérsékléséhez is jelentősen hozzájárulnak. Emellett biztosítani kell számukra, hogy saját élményeket gyűjtsenek.

Érdemes gyermekeivel minél több időt töltenie a szabadban, ahol közvetlenül is megfigyelhetik az őket körülvevő élővilágot, tapasztalatokat szerezhetnek és oszthatnak meg egymással, és kialakulhat bennük a természet szeretete. A természetjáró programok során hallott információk - például, hogy a növények képesek kémiai jelekkel kommunikálni és jelezni egymásnak a veszélyt vagy rezgések érzékelésével fellelni a közelben rejlő vízforrásokat – értékes és maradandó emlékekké válnak.

Figyelmeztessük őket a veszélyekre!

Bár a természet hatalmas erővel bír, a növényvilág egyensúlya nagyon törékeny. Jótékony hatásaik mellett elengedhetetlen felhívni a gyerekek figyelmét a növényeket fenyegető veszélyekre is, például a növényi betegségekre és károsítókra, melyek ártalmasak a növények, kertek és a természetes ökoszisztéma számára, csökkenthetik a terméshozamokat, sőt, akár a teljes termést elpusztíthatják.

Ilyen bajkeverő lehet például az ázsiai csillagos cincérek (Anoplophora spp.), a pálmafúró ormányosbogár (Rhynchophorus palmarum) vagy éppen a Xylella fastidiosa baktérium. Segítsen gyermekeinek megérteni e kártevők természetben történő megjelenésének súlyosan negatív következményeit, melyhez bátran hívja segítségül az EFSA és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai kiadványait melyekből részletesen tájékozódhat a növényeket érintő kockázatokról!

Legyenek tisztában saját felelősségükkel!

Ha a családi programok vagy mindennapok során zöld övezetben járnak vagy épp növényeket gondoznak otthonukban, mindannyian felelnek épségükért. Hangsúlyozza gyermekei számára, hogy ők maguk is mekkora felelősséggel bírnak a rosszakaró károsítók elterjedésében. Elég egy óvatlan lépés, például egy nyaralás során hazahozott, ellenőrizetlen egzotikus virág vagy egy nem őshonos növény behozatala a hazai ökoszisztémába máris hatalmas károkat okozhatnak. Az elkövethető hibákról az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság átfogó tájékoztatást nyújt.

A legfontosabb lépés a megelőzés!

A problémák elkerülése és orvoslása érdekében ismertesse meg gyermekeivel a növényegészségügy alapvető szabályait! Magyarázza el nekik például a növényútlevél fogalmát, és tanítsa meg őket a növények biztonságát célzó legfontosabb eljárásokra, többek között a kertek épségét szolgáló biztonsági lépésekre, melyeket ők is könnyűszerrel követhetnek! A növényvédelemmel kapcsolatban Öntől szerzett elméleti és gyakorlati ismereteik képessé tehetik őket arra, hogy egész életük során felelősen óvják a természetet.

Indítsunk láncreakciót!

Az első lépést Ön tudja megtenni, azonban a folyamat nem kell, hogy itt érjen véget. A növényegészségügy alapos megértése után ugyanis gyermekei is elég informáltak lesznek ahhoz, hogy a megszerzett tudást tovább adhassák ismerőseiknek, barátaiknak és a következő generációnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

környezetvédelem

növények

egészség

kert

gyerekek