Újabb fordulat a vadgázolási törvény körül: megszólaltak a szakmai szervezetek

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb fordulat a vadgázolási törvény körül: megszólaltak a szakmai szervezetek

Nincs érdemi változás a vadgazdálkodási törvény szabályozásában. A Vadászkamara és a Vadászati Védegylet szerint a törvényben ugyan valóban hatályba lépett egy kapcsolódó kiegészítés ez azonban a gyakorlatban semmilyen újdonságot nem jelent.

Az elmúlt hetekben a sajtóban többször jelentek meg fél- és tévinformációk a vadgázolások során keletkező károkra vonatkozó jogi szabályozásról. A Vadgazdálkodási törvényben ugyan valóban hatályba lépett egy kapcsolódó kiegészítés július 1-jétől, ez azonban a gyakorlatban semmilyen újdonságot nem jelent - hívta fel a figyelmet közleményében a Vadászkamara és a Vadászati Védegylet.

Mint ahogy fogalmaztak a leggyakrabban felmerülő tévinformációk a következőek:

  • a vadászatra jogosult szervezetek (jellemzően vadásztársaságok, ritkáb-ban gazdasági társaságok) július óta semmilyen körülmények között nem kötelesek megtéríteni a vad- és gépjármű ütközések során az autós kárát;
  • mi több, a saját káruk megtérítését is követelni fogják az autóstól;
  • a vadgazdálkodó már a vadveszélyt jelző táblákat sem köteles kihelyezni.

A szervezetek szerint mindhárom megállapítás téves, mivel a jogszabálymódosítás csupán egy értel-mező rendelkezés, amely a bírói gyakorlatot emelte át jogszabályi szintre, és nem jelent változást azok megítélésében egy esetleges kártérítési per során.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

szabályozás

törvény

vadgazdálkodás