Elképzelni sem tudtuk ezt 20 éve: itthon így szüretelik a jótékony csodabogyót

MTI   
  Megosztom
Elképzelni sem tudtuk ezt 20 éve: itthon így szüretelik a jótékony csodabogyót

Olívabogyót szüretelnek Török Csaba borászatában, 2HA Szőlőbirtok és Pincészetben a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen, Hegymagas közelében 2023. október 19-én. Török Csaba több mint tíz éve foglalkozik olajfákkal, tavaly novemberben palackozták az első hazai termesztésű extra szűz olívaolajat a birtokon szüretelt olivabogyókból.

A változatos színű, formájú gyümölcsöt (igen, az olajbogyó gyümölcs) akár egy darab kenyérrel, önmagában is fogyasztják, a Balaton-felvidék mikroklímája pedig a klímaváltozás hatására ideális hellyé vált az olajbogyó termesztésére, amit többen ki is használnak pár éve.

Az üzletek polcain legtöbbször a zöld és fekete olívabogyóval találkozol. Mi a különbség? A bogyó színe csak azon múlik, hogy mennyire érett, amikor leszedik. A zöld olajbogyót ősszel, a feketét később, csak január táján szüretelik.

Magas a tápanyagtartalma, magas a vitamintartalma

Ha olajbogyót eszel, magas víztartalmán kívül fontos tápanyagokat kap a szervezeted: sok fehérjét, szénhidrátot, kevesebb zsírt. (Azt ugye tudod, hogy szénhidrátokra és zsírokra akkor is szüksége van a testednek, ha karcsúbb szeretnél lenni – de nem mindegy, hogy milyen élelmiszerekből kapja meg ezeket!)

A növényi olajokban elsősorban telítetlen zsírsavak vannak, amelyeket könnyebben emésztünk meg. A növényi olajok közül is kiemelkedik az olíva, 76%-os egyszeresen telítetlen és 8 %-os többszörösen telítetlen zsírsavtartalmával.

Címlapkép, fotók: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olívabogyó

szüret

balaton

balaton-felvidék

szent györgy-hegy