Elszólta magát a Pintér-féle belügy: hiába vonzó a fizetés, alig akar valaki határvadász lenni

HelloVidék   
  Megosztom
Elszólta magát a Pintér-féle belügy: hiába vonzó a fizetés, alig akar valaki határvadász lenni

A tavaly júliusban indult határvadász-toborzás nyomán idén november végéig összesen 4117-en jelentkeztek, akik közül végül csak 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség – a többi között ezt válaszolta a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. Nagyban nehezíti a helyzetet, hogy a határvadásznak jelentkezők többsége ráadásul alkalmatlan a feladatra.

Tavaly nyáron - idézte cikkében a Népszava -, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység. Orbán Viktor miniszterelnök egy rendeletében két hónapot adott Pintér Sándor belügyminiszternek az egység létrehozására. Első körben 2200 határvadászt akart igazolni a belügyi tárca.

Ehhez képest másfél év elteltével a Belügyminisztérium a Népszavának közölte: idén november végéig összesen 4117-en jelentkeztek, akik közül végül 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség. A tárca válaszából kiderült ugyanakkor, hogy a sikeres vizsgát és esküt tett határvadászok közül végül csak 1579-en kezdték meg a szolgálatot. (Igaz, az Országos Rendőr Főkapitányság azt is írta, a különbözet abból fakad, hogy a többiek még nem fejezték be a határvadász-tanfolyamot, illetve nem tettek vizsgát).

Nem először fut neki a kormány a határvadász-toborzónak: 2015-2016-ban, a nagy menekülthullám idején háromezer fővel akarták növelni a rendőrség létszámát - jegyezte meg a lap. 2016 novemberéig 2400-an jelentkeztek, ám ebből végül csak 900-an vágtak bele a hat hónapos gyorstalpaló rendőrkiképzésébe. A helyzet később sem lett jobb. Pedig, ahogy a lap fogalmazott, nyílt titok volt, hogy akkora volt a rendőrhiány, különösen vidéken, hogy a frissen „felszereltek” rendőrök zöme végül nem is került a déli határra, hanem az országon belül láttak el járőri, közrendvédelmi feladatot.

A Népszava cikkében még megjegyezte: a szakmát ismerők szerint ez nem csoda: mint kifejtették, az ilyen, komoly pszichológiai nyomással járó rendvédelmi szolgálatra átlagosan ötből egy jelentkező alkalmas pszichológiailag és fizikailag.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katonaság

határvadász