Több tízezer forint landol a magyarok kukáiban: pofátlan, mekkora pazarlás megy a háztartásokban

HelloVidék   
  Megosztom
Több tízezer forint landol a magyarok kukáiban: pofátlan, mekkora pazarlás megy a háztartásokban

Az élelmiszerhulladék az ellátási lánc szinte egész hosszában, minden résztvevőnél megjelenik a betakarítástól a szállításon, raktározáson, kereskedelmi láncok polcain át egészen a fogyasztó konyhájáig, asztaláig. Ez egy globális jelenség, amely rendkívül súlyos következményekkel jár mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból. Éppen ezért most annak jártunk utána, mi a legtöbbet emlegetett indok, ha kidobunk egy ételt, milyen termékek kerülnek legtöbbször kukába és mire kellene figyelnünk, ha nem akarunk több tízezer forintnak megfelelő összegű élelmiszert elpazarolni.

A Maradék nélkül kampány, első, 2016-os adatai szerint a magyarok fejenként évi 68 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás. A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2022-re 24 kg-ra mérséklődött, amely 27%-os csökkenést jelent.

A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2022-re 24 kg-ra mérséklődött, amely 27%-os csökkenést jelent.
A pazarlás, vagyis a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége 2022-re 24 kg-ra mérséklődött, amely 27%-os csökkenést jelent.

A mérések tehát javuló tendenciát mutatnak. Különösen látványos eredményt értünk el a pékáruknál: 6 év alatt közel 60%-kal sikerült csökkenteni az elpazarolt kenyér, kifli és zsemle éves mennyiségét, de a készételekkel is sokkal takarékosabban bánunk, itt is csaknem 25%-ot faragtunk a pazarlásból.

Viszont a maradékok sorsa a magyar háztartásokban rendkívül hányattatott, ugyanis a készételekből pazarolunk legtöbbet. Egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt 60 kg élelmiszerhulladékot termel, amelyből 24 kg elkerülhető lenne, vagyis ez a pazarlás.

A korábbi fogyasztói szokások mellett, azaz a 2016-os pazarlási szinten, a pazarlásból eredő fejenkénti veszteség 55.000 Ft lenne. Fejenként tehát átlagosan 15.000 Ft-ot spórolt egy átlagos magyar állampolgár a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással, amely összesen több mint 140 milliárd forintot tesz ki.

A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok (10,06 kg/fő/év) vezetik. Ezt a friss zöldségek és gyümölcsök (4,53 kg/fő/év), valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk (2,72 kg/fő/év) követik, de a tejtermékekből is nagy mennyiség (2,10 kg/fő/év) kerül a szemetesbe.

Kulcsfontosságú lehet a tárolás!

A pazarlás oka ‒ a felmérés alapján ‒ legtöbbször a figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza. Például a háztartások tagjai elfeledkeztek az ételről vagy túl sokat vásároltak, illetve főztek, ami emiatt megromlott.

A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék 25%-a került a komposztra. Az élelmiszerhulladékok környezetbarát kezelése terén további javulásra is van lehetőség, ugyanis az összes élelmiszerhulladék fele komposztálható.

A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. A hűtőszekrény használata magától értetődőnek tűnhet, de számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtőnk és a fagyasztónk még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszerpazarlás elleni harcban.

Fontos odafigyelni például a megfelelő hőmérséklettartományra, az elrendezésre és az időzítésre; a hűtendő élelmiszerekre, és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás. Ezenfelül a fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, valamint; a hűtőtakarítás lépéseiről vagy éppen arról, hogy mi a teendő áramszünet esetén az élelmiszerekkel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pazarlás

pazarlásmentes életmód

pazarlás csökkentése

kutatás

kidobott étel

kidobott kaja

kidobott pénz

spórolás