Kinyírhatja a virágzó kerteket az alattomos fagy: így élhetik túl a növényeid a csapást

MTI   
  Megosztom
Kinyírhatja a virágzó kerteket az alattomos fagy: így élhetik túl a növényeid a csapást

Az elmúlt napokban szinte az ország egész területén mértek fagypont alatti hőmérsékletet az éjjeli órákban. Ez különösen az északi és a Duna-Tisza közi régiókat érintette: egyes helyeken -7 fokig süllyedt a hőmérséklet. A fagykár jelei nem mindig láthatóak azonnal! Hogyan ismerheted fel és mit tehetünk a károk minimalizálására?

A növények egészsége szempontjából a talaj- és légfagy egyaránt veszélyes, függetlenül attól, hogy zsenge, fiatal növényről, vagy felnőtt példányról van-e szó: A nappali olvadás és az éjjeli fagyás sorozatos váltakozása megviseli őket.

Ezek a fagykár tünetei

Gyakran a fagykár szinte azonnal látható a fagyást követően. Ez azonban nem mindig van így és egyes növényeknél, különösen a fás szárúaknál akár több hónapig is eltarthat, mire ennek látható jele lesz:

  • A zsenge fiatal hajtásokon perzselést okoz a túl alacsony hőmérséklet ez halványbarna foltokkal jelentkezik gyakran a levélerek között.
  • Nincsenek biztonságban az örökzöldek sem: itt a perzselés a leveleken keletkezik, azok barnulását okozhatja. (A tünet a babérnál gyakori például.)
  • A zsenge évelők lombja megbarnulhat, megfeketedhet. A szárak gyakran összeesnek.
  • A virágoknál és a fiatal gyümölcsfáknál ún. parafás réteg kialakulását okozhatja a virágok végén. Gyümölcsök esetében a fagykár közismerten súlyos veszélyt jelent, a termés szezonban gyérebb lehet.
  • A hosszan tartó fagyos időszakok egyes cserjék levelén foltosodást okozhatnak.

A károk kezelése

A legtöbb kertész tanúsíthatja, hogy néha a fagykárok egyszerűen elkerülhetetlenek. Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a kár?

  • Ha nem várható több fagy, akkor a sérült hajtásokat vágjuk ki, és vágjuk vissza sértetlen oldalhajtásig vagy rügyig.
  • A metszés után juttassunk ki olyan mikrobiológiai készítményt, mely képes segíteni az erős, új hajtások növekedését.
  • A felfagyásnál a fagy “kiemelheti” a földből az újonnan ültetett cserjéket, ezért ellenőrizzük és erősítsük meg újra a talajt körülöttük. Ilyenkor a talajban lévő víz megfagy, ennek következtében megnő a térfogata. Mivel csak felfelé képes terjedni, a talaj felemelkedik. A talajjal együtt a növény is kiemelkedik a helyéről, a lenn maradó gyökerek pedig leszakadnak róla. Ez a lágyszárúakkal és a fiatal facsemetékkel, bokrokkal is megtörténhet.
  • Ha egy kerítés vagy sövény „fagyzugot” okoz, fontoljuk meg egy rés kialakítását, vagy távolítsuk el az alacsonyabb növedék egy részét a hideg levegő elvezetésének javítása érdekében.
  • Ha a lomb meg is feketedett a fagy miatt, a gyökerek még élnek, és még mindig védhetők vagy kiemelhetők,védett helyen tárolhatók. A hideg szélnek kitett kertekben fontoljuk meg a nagyobb védelmet: rácsokkal, bambuszkerítéssel, vesszőből font falakkal, fákkal és bokrokkal hatásosan védekezhetünk a légáramlatok ellen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagykár

kert

kert gondozás

fagy