Már lesben állnak az élősködők: több ezer ember lehet veszélyben a vidéki Magyarországon

Szurok Dávid   
  Megosztom
Már lesben állnak az élősködők: több ezer ember lehet veszélyben a vidéki Magyarországon

Az enyhe időjárásnak köszönhetően az idei évben korábban elindult a kullancsszezon. Hazánk sajnos a súlyos betegségeket terjesztő vérszívók által legfertőzöttebb országok közé tartozik, ennek ellenére a magyarok még mind a mai napig sok esetben fittyet hány az elővigyázatosságra. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint fontos lenne a megelőzésben kullancsveszélyes területek elkerülése, a kullancsriasztó szer használata is. A szakember a HelloVidéknek adott interjúban beszélt arról is, hogy melyek azok az új kullancsfajok, amik felbukkantak Magyarországon.

Kapiller Zoltán a HelloVidéknek elmondta, hogy mivel megszűnt a tél, megszűntek a talajmenti fagyok ezért a kullancsok az egész évben itt vannak már. Régebben a talajmenti fagyok voltak hivatottak a kullancsok létszámát regurálni, ám a helyzet az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott.

A mostani az első nagy rajzásuk, ekkor van egy nagy szaporodási időszak, majd augusztus közepétől szeptember elejéig, és szeptember elejétől, egészen december elejéig egy kisebb szaporodási időszak történik.

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók, és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy azt gondolták nem nagyon van jelen a kullancs. A kullancsok azonban életmódstratégiát váltottak, és a füves strandokon órákon át napozók fürdőruhájába másznak már be

- hívta fel a figyelmet.

Kapiller Zoltán szerint rendkívül fontos ezért, hogy a kirándulás és strandolás közben is óránkénti kullancsvizitet tartani. Ha lehet nézzük át magunkat tetőtől-talpig. Magyarországon két, a Hyalomma nemzetségbe tartozó két kullancs bukkant fel eddig. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a Földközi Tenger régiójából a klímamelegedés okán az aranysakál feljött hazánkba.

Ez a ragadozó, évszázadokig kihalt volt, de most újra benépesíti az országot. A Földközi Tenger térségből ezek azok az aranysakálok, akik behúrcolták az országba ezt a Hyalomma nemzetségi kullancstársaságot

- mondta.

A szakember szerint ez azért veszélyes, mert ezek a kullancsfajok terjeszthetik a Krími-Kongói vérzéses vírusát. A szakember emlékeztet rá, hogy a nemrég elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, ezeket a kullancsfajokat, és a kórokozókat megtalálta már korábban a Mecsekben, a Balaton nyugati medencéjében, a Bakonyban is, de ilyen kullancsokat már korábban a Margit Szigeten is találtak.

Az, hogy a bomba mikor robban egyelőre nem tudni. Mindenesetre országszerte kéne monitorozni járványtanilag az Aranysakálokat, mivel nemcsak ezt a két kullancsfajt hozták, hanem mást egyéb bajokat is

- magyarázta.

Kapiller Zoltán sajnálatosnak tartja, hogy manapság az emberek keveset tesznek a megelőzésért. Mint mondta, a magyar lakosság preventív gondolkodása egyenlő a nullával. A szakember azt javasolja, hogyha természetbe szeretnénk indulni, akkor, vegyünk a patikába kullancsriasztó készítményt, amivel le tudjuk fújni magukat. Illetőleg legyen nálunk mindig kullancseltávolító kanál. A szakember azt javasolja, hogy ne körömmel, és csipesszel próbáljuk meg eltávolítani a kullancsokat, mivel bármilyen furcsán is hangzik a kullancs is egy érző lény.

Nagy esély lehet arra is, hogy még nem köpött fertőzött nyálat az áldozatára a kullancs. Ezért egy ilyen hirtelen mozdulat, akár nem várt következményekkel is járhat. A kullancseltávolító kanál pont ezért jó, mert nem szorongatja meg a kullancs testét

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy évente hány megbetegedés fordul el Magyarországon a szakember azt mondta, idehaza a kullancsok egy tucat kórokozó család tagjait terjesztik. Ebben vannak vírusok, baktériumok, egysejtű élősködők is egyaránt. Mivel nagyon összetett kórképű betegekké vállnak a betegek, ezért a kezelés dzsungelébe ezek a betegek javarészt elvesznek.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségek többsége nem halálos, de azok számára gyötrelmes lehet, akik benne szenvednek. Ma Magyarországon több százezerre tehető a krónikus Lyme korban szenvedők száma. Mivel nagyon sok féle kórkép van ezért konkrét tüneteket nagyon nehéz felsorolni, mivel mindkinél más-más hatások figyelhetők meg. Van, aki lesántul, van akinek agyvelő gyulladása lesz.

Akit már megcsípett a kullancs az minden esetben jelezze fel a csípés dátumát, valamint azt, hogy melyik testrészén érte a csípés, mivel ha bármiféle tünete jelentkezik, akkor ezt a fontos információt közölnie kell a kezelőorvosánál

- javasolta.

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés az FSME-vírus okozta vírusos agyvelőgyulladás, vagy más néven kullancsencephalitis betegség. Kapiller Zoltán ezzel a fajta vírussal idehaza Kőszegtől egészen Nyíregyházáig bárhol találkozhatunk idehaza.

Természetesen joggal merül az a kérdés, hogy mivel tudjuk megelőzni a bajt, ezzel kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a természetben tanúsított magatartással tudjuk elejét venni a kullancscsípéseknek, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha lehet akkor csakis a kijelölt útvonalakon túrázzunk.

Ha lehet kerüljük a bozótos részeket, kirándulás előtt ruházatunkat mindig fújjuk be kullancsriasztóval, a pihenőhelyeken pedig óránként tartsunk kullancsvizitet

- zárta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kullancs

kullancs-veszély

megelőzés