Szenzációs felfedezést tett a hazai biológus: új faj jelent meg Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Szenzációs felfedezést tett a hazai biológus: új faj jelent meg Magyarországon

Május elején előkerült a kígyónyelvlevelű boglárka (Ranunculus ophioglossifolius) Királyhegyes közelében, amire még Magyarországon korábban sosem volt példa, jelentette be Facebook-oldalán Dr. Gusztáv Jakab biológus, egyetemi docens.

Dr. Gusztáv Jakab biológus, egyetemi docens Facebook-oldalán egy bejegyzésben közölte a hírt, miszerint május elején előkerült a kígyónyelvlevelű boglárka (Ranunculus ophioglossifolius) Királyhegyes közelében.

Ahogy a biológus fogalmazott, ez egy ritka atlanti-mediterrán elterjedésű mocsári növény. A Mediterráneumon kívül, északabbra, csak kevés előfordulása ismert. A Kárpát-medencéből eddig csak 1-2 bizonytalan előfordulása volt ismert, például Temesvár közeléből.

A faj itt valószínűleg őshonosnak tekinthető, több százas állománya él egy 2 kilométer hosszúságú szikes mocsárban.

– írta bejegyzésében, aki még megjegyezte, hogy a felfedezés ékes bizonyítéka annak, hogy még 200 évnyi botanikai feltárás után is lehet újat találni Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

faj

élővilág

királyhegyes