Figyelem, ebbe simán belehalhat: eszedbe ne jusson megsimogatni, pláne hazavinni!

MTI   
  Megosztom
Figyelem, ebbe simán belehalhat: eszedbe ne jusson megsimogatni, pláne hazavinni!

"Nem kell megmenteni, nem árva! Ha az erdőt járva bozótban megbúvó őzgidát látunk, ne fogjuk meg, valószínűleg anyja elfektette, táplálni visszamegy érte" - figyelmeztet Facebook-posztjában a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Májusban megszülettek a gímszarvas borjak, június első felében pedig a dámszarvasok utódai, és 10 hónapos vemhesség után az őzsuták is világra hozták gidáikat, leggyakrabban kettőt. A kezdeti időszakban mindhárom kérődző faj elfekteti utódait, és csak a szoptatás idejére keresi fel azokat, amíg nem képesek követni anyjukat.

- közölte Facebook-posztjában a Szombathelyi Erdészeti Zrt, majd hozzátették, aki egyedül fekvő borjat, gidát talál, semmi esetre se fogja meg, ne vigye haza, nem árva!

Anyja csak elfektette, táplálni visszatér hozzá. El kell kerülni, nem szabad megsimogatni sem, mert az emberszagot az anyja megérzi rajta, és előfordulhat, hogy magára hagyja. Erre minden évben felhívják az emberek figyelmét az állatvédők is, mert sokszor a begyűjtött utódokat az egyesületekhez viszik. A vaddisznó esetében szinte egész évben jöhetnek világra utódok, a fő időszak azonban február vége és május vége közé esik. Az erdőt járva célszerű csendben kitérni a malacokat vezető koca útjából. Alapvetően fél az embertől, de ritkán, ha a malacait veszélyben érzi, előfordulhat, hogy támad. Ennek célja a vélt veszélyforrás elriasztása.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdészet

őz

őzgida