Rengeteg nyavalyára gyógyír: ezek a legjobb gyulladáscsökkentő zölségek

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg nyavalyára gyógyír: ezek a legjobb gyulladáscsökkentő zölségek

Sokunk életét keseríti meg olykor gyulladás, szerencsére manapság már rengeteg olyan gyulladáscsökkentő zöldség van, ami a dietetikusok szerint jó hatással van a szervezetünkre. Ellentétben az akut gyulladással a krónikus gyulladás lassabban oldódik meg. Az akut gyulladás segít a szervezetnek a sebek és fertőzések gyógyulásában. Míg a krónikus gyulladás hosszú ideig elhúzódik, és különböző tényezők válthatják ki, mint például kezeletlen betegség, a levegőben lévő szennyeződések, a rossz táplálkozás vagy alvás, stressz.

Ahhoz, hogy csökkentsük a nemkívánatos gyulladást elsősorban az étkezési szokásainkon kell változtatni. Ennek egyik módja az, hogy gyulladáscsökkentő ételeket együnk – olyan ételeket, amelyek antioxidánsokat és rostot tartalmaznak – magyarázza Janice Chow, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert, a bélrendszer egészségét és még sok mást - írja a Realsimple.com.

Ezek a fontos tápanyagok jellemzően a növényi élelmiszerekben találhatók meg a legnagyobb mennyiségben, különösen a színes gyümölcsökben és zöldségekben

- hívja fel a figyelmet a dietetikus.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú vegyületek előállítására, de jelentős oxidatív terhelés esetén ajánlott ezek bevitele is.

Rostok

A kutatások azt is sugallják, hogy a rostok segítenek csökkenteni a krónikus gyulladást a szervezetben, mondja Chow. Ennek egyik módja a rostok az, hogy támogatják a bél pH-szintjét, amely csökkenti a gyulladásos molekulák számát.

A rostot tartalmazó növényi élelmiszerek emellett más vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaznak, továbbá elősegítik a normál bélflóra fenntartását, így az egészséges táplálkozás részeként általánosan is kedvezően hatnak az egészségi állapotra

Szerencsére rengeteg olyan zöldség létezik, amelyek biztosítják a fent említett gyulladáscsökkentő vegyületeket. A HelloVidék most csokorba szedett hat olyan zöldséget, amelyek különösen magas gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak.

Hagyma és fokhagyma

A hagymák nem csak finomak; nagyon jótékony hatással vannak az emberi egészségre. Nemcsak jó rostforrások, a hagyma és a fokhagyma rengeteg antioxidánsokat biztosít, van bennük C-vitamin, A-vitamin és fenolsav, mondja Chow. A fokhagymát már az ókor óta használják e hatóanyag miatt - az alliin erős antioxidáns hatással és hidroxil gyök tisztító tulajdonsággal rendelkezik, így a fokhagyma segítségével hatékonyan szembeszállhatunk a szabadgyökök károsító, roncsoló hatásaival szemben.

Édesburgonya

Az édesburgonya ideális étel, amely tele van gyulladáscsökkentő tápanyagokkal, például A-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal. A benne lévő A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést. A rosttartalom támogatja az egészséges emésztést és elősegíti a bélrendszer egészségét.

Gomba

Legyen szó portobello, shittake vagy fehér gomba gombáról, ezek a gombák tele vannak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Rengeteg szerint antioxidánsokat, például szelént, B2-, B3-vitamint és fenolsavnak nevezett polifenolokat és flavonoidokat tartalmaznak, ugyanakkor magas a rosttartalmuk is.

Avokádó

Az avokádó fenti zöldségekhez hasonlóan rengeteg gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. 136 mikrogramm luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyekek erős antioxidánsok. Az avokádó egészséges zsírokat és rostokat, valamint néhány vitamint és ásványi anyagot biztosít. Egy avokádó az ajánlott napi 30 gramm rostbevitel majdnem felét biztosítja.

Sárgarépa

A sárgarépa kiváló forrása az úgyneveztt béta-karotinnak, amely egy erős gyulladáscsökkentő tápanyagként bír. De van még benne két másik vegyület, a zeaxantin és a lutein, antioxidánsok, amelyek szintén segíthetnek minimalizálni a sejtkárosodást.

Paradicsom

A magas rosttartalmú és antioxidánsokban gazdag paradicsomot széles körben használják. A paradicsom az egyetlen olyan zöldség, amely mindhárom karotinoidot tartalmazza. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

gyulladáscsökkentés

gyulladás

táplálkozás