Riadót fújt az országos tisztifőorvos: jön az újabb kánikula, másodfokú riasztást rendeltek el

HelloVidék   
  Megosztom
Riadót fújt az országos tisztifőorvos: jön az újabb kánikula, másodfokú riasztást rendeltek el

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 2024. augusztus 11-én (vasárnap) 00:00 órától 2024. augusztus 16-án (péntek) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére.

Hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27°C lesz, a maximumok 33-38°C között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Az ORFK közleményében felszólítja a lakosságot

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy: a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, fogyasszunk több folyadékot, pótoljuk az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Továbbá:

  • Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon. Védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.
  • A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.
  • Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőfokot ne állítsuk 27 foknál alacsonyabbra. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében.
  • Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be.
  • Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.
  • A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.
  • Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

orfk

országos tisztifőorvos

életmód

hőségriadó

nyár