Szenzációs felfedezés: különleges állatra bukkantak Zalában

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges állatra bukkantak Zalában

Eddig nem ismert apró fillércsiga-, más néven örvényes tányércsiga-állományt fedezett fel a napokban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) a Principális-csatorna mentén, a Nemesrádó melletti Rádói-berekben - írja a zaol.hu.

A BfNP honlapján közzétett tájékoztatás szerint az apró fillércsiga védett állat, értéke egyedenként ötezer forint. Európán belül Magyarországon él belőle a legtöbb, gazdag növényzettel benőtt állóvizekben. Veszélyeztetett, mert nagyon érzékeny a víz minőségére. Az aszályos időszakok, az egyre szárazabb klíma, a vizes élőhelyek csökkenése, a természetes vizekbe bemosódó vegyi anyagok mind fenyegetik ezt a kicsi puhatestűt.

Zalában a Rádói-berek a fillércsigán kívül más védett fajoknak is otthont ad, például orvosi piócának és különféle gőtéknek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

csiga

természet

felfedezés