Bibliai mértékű aszály sújtja hazánkat: már a Nyírség is az elsivatagosodás felé tart + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Bibliai mértékű aszály sújtja hazánkat: már a Nyírség is az elsivatagosodás felé tart + Videó

Több víz folyik ki Magyarországról, mint ami hozzánk érkezik. Közben egyre kevesebb csapadék hullik és egyre több az aszályos napok száma. Az elsivatagosodás legjobban az Alföldet és a Nyírséget fenyegeti, főleg, hogy mindemellett elképesztő vízpazarlás megy országszerte - hangzott el a Szabadon Plusz adásában.


 

Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Szabadon Pluszban elmondta:

tíz évvel ezelőtt még egyetlenegy kiszáradó vízteste volt Magyarországon, most már az egyharmada a folyóvíztesteknek, az kiszárad nyáron. A vízgazdálkodás reformja elkerülhetetlen, "mert különben akkor szedhetjük innen a sátorfánkat".

Az aszály felfalja az Alföldet

Az ország számos pontján nagy a baj, így nézett ki augusztus közepén a Körös-Maros Nemzeti Park is...

Ahogy Dr. Gusztáv Jakab Fecabook-oldalán írta:

A klímaváltozás hatásait bemutató fotóriportjaim során ma az egyik kedvenc területemet jártam be. A Cserebökényi-puszta a Körös-Maros Nemzeti Park része. Hajdan gazdag volt vizekben, a Körös és a Tisza is vízzel öntötte el a pusztai mocsarakat. Ma már inkább sivatagra hasonlít a táj. Döbbenetes látni a legelő nyájakat. Alig maradt fű a pusztában. A juhok csak bóklásznak, valami ehető után kutatva. 5 növényfajt figyeltem meg, ami még zöld volt, valamennyien szélsőségesen szárazságtűrő fajok.

Más szakemberek is hasonló, elkeserítő helyzetről számolnak be:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyírség

elsivatagosodás

éghajlat

klímavátozás