Ezt nagyon sok háziasszony elrontja: itt a profik trükkje, mitől nem lesz büdös a kimosott ruha

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt nagyon sok háziasszony elrontja: itt a profik trükkje, mitől nem lesz büdös a kimosott ruha

Ha a mosógépből rossz szagú ruhanemű kerül ki, akkor általában a gép az oka. De az is lehet, hogy a kimosott ruha csak a szekrényben kezd fura szagot árasztani. Elmagyarázzuk, miért lehet kellemetlen szaga a ruhaneműnek, és mi segíthet.

Felveszel egy – tulajdonképpen – frissen mosott inget vagy blúzt. De a ruha kellemetlen szagot áraszt. Hiába tetted tisztán, kimosva a ruhákat a szekrénybe, egy idő után dohos vagy savanyú szagot kezdenek árasztani? Hogyan lehet büdös a ruhanemű annak ellenére, hogy kimosták? Elmagyarázzuk a leggyakoribb okokat, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket orvosolni.

Büdös a ruha? Az ok a baktériumokban rejlik

Az ÖkoTest cikke szerint a kellemetlen szagok keletkeznek, amikor a baktériumok vagy a penész elszaporodnak a textíliában. A mikroorganizmusok anyagcsere-folyamatai során többek között kéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyeket bűzként vagy rossz szagként érzékelünk.

Ha a mosás után kellemetlen szaga van a ruhaneműnek, a következő eljárás javasolt:

1. Vedd ki a ruhaneműt a dobból, amint a mosási ciklus befejeződött. A gép nedves belseje ideális inkubátor a baktériumok számára, különösen akkor, ha az ajtó zárva van. Ezért soha ne hagyj nedves ruhaneműt a mosógépben.

2. Teregesd ki a ruhaneműt, hogy gyorsan és alaposan megszáradjon. Ha a ruházat és a textíliák túl sokáig nedvesek maradnak, az szintén kellemetlen szagokat okoz. Ezek a tippek segítenek:

  • Teregetés előtt rázzuk ki a ruhákat.
  • A ruhaneműket mindig úgy tegyük ki, hogy elegendő hely legyen közöttük.
  • Jól szellőztessük ki a helyiséget, hogy a nedvesség távozhasson.
  • Ha kint elég meleg van (15 fok körül), és nincs olyan pollen, amelyre allergiás lennél, a ruhaneműt kint lehet szárítani.

3. A rossz ruhaszag leggyakoribb oka valószínűleg maga a mosógép, amely - bármilyen okból - nem végzi olyan higiénikusan a feladatát, mint kellene. A következő kérdések segíthetnek a hibaelhárításban: Rossz szagú a dob? Lerakódások keletkeztek benne? Tiszta a mosószer rekesz? Lehet, hogy a betápláló vagy nyomócsövek szennyezettek? A szöszszűrőt megtisztítottuk? Lehetséges, hogy a gép egyes részei elmeszesedtek, ami rontja a tisztítási teljesítményt? A mosógép alapos tisztítása soha nem rossz ötlet. Nemcsak javítja a ruha illatát, hanem meghosszabbítja a gép élettartamát is. Erre mindik figyeljünk kiemelten!

  • Mosás után mindig hagyjuk kissé nyitva a mosógépet, hogy a nedvesség távozhasson.
  • Ne mindig csak alacsony hőmérsékleten mossunk – bár ez környezetbarátabb –, hanem 70 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten is, ideális esetben havonta egyszer. Ez megöli a baktériumokat.
  • A „szagos” ruházatot – tornaruhát, fehérneműt, zoknit – magasabb hőmérsékleten mossuk.
  • Az öblítők, gyöngyök és egyéb mosási adalékok átmeneti enyhülést jelenthetnek, de nem helyettesítik az alapos tisztítást, és nem feltétlenül tesznek jót a környezetnek.

4. Lehetséges, hogy a gép egyszerűen meghibásodott, ezért nem tudja megfelelően kitisztítani a ruhaneműt. Itt csak szakember tud segíteni. Nagyon ritka esetekben a mosógép már nem elég erős ahhoz, hogy eltávolítson minden test- vagy egyéb szagot a ruházatból.

5. Néha a mosnivaló szaga is származhat a mosott anyagokból . A magas műanyagtartalmú textíliákat, mint például a poliésztert és az akrilt „fogékonyabbnak” tartják a szagokra, mert kedvező otthont biztosítanak bizonyos típusú baktériumoknak. A pamutból, lenből és kenderből készült természetes textíliák viszont lassabban szívják fel a szagokat - ráadásul környezetbarátabbak is, mert gyártásuk nem kőolaj alapú.

6. Egy másik, bár valószínűtlen lehetőség: parfümöt, dezodort vagy egyéb testápolót használ, amely a ruházatán keresztül kerül a gépbe, és nemkívánatos reakcióba lép a mosószerrel vagy adalékanyagokkal (öblítő, higiéniai kondicionáló stb.), ami egy szag.

Mit tegyünk, ha izzadságszagúak a mosott ruhák?

Ha a ruha viselése után izzadságszagú, tegyük be a mosásba. Eddig világos. Sajnos a makacs izzadságszagok nem mindig tűnnek el teljesen a ruházatból, ha 30 vagy 40 fokon mossák. Ez általában azt jelenti, hogy a mosás során a szagokat okozó baktériumok, amelyek utat találtak a textíliába, nem tűnnek el teljesen.

Érzékeny textíliák esetén azonban környezetvédelmi szempontból a melegebb, 60 fokos vagy annál magasabb mosás nem jó megoldás. Mit tehetsz helyette? Mutatunk három otthoni gyógymódot, amelyekkel eltüntetheti az izzadságszagot a ruhákról.

1. Citromsav izzadságszag ellen

A citromsav megbízhatóan segít eltávolítani az izzadságszagot a ruházatról, de hátránya, hogy kifehérítheti az anyagot. Ezért csak világos színű ruhákhoz használjon citromsavat. A citrom az illat mellett a sárgás dezodorfoltok ellen is segít , amelyek a fehér ruhaneműn képződhetnek, ha alumínium dezodort használunk.

Használata: Önts körülbelül egy liter vizet egy nagy tálba, és adj hozzá négy teáskanál citromsavport. Egy óra után tegyük a mosógépbe, és mossuk ki vele a ruhákat.

2. Küzdj a ruhákban lévő izzadságszagok ellen ecettel

Az ecet elpusztítja a baktériumokat, ezért eltávolíthatja a kellemetlen szagokat a ruházatból. Az ecetszag azonnal eltűnik, amint a ruhákat ismét a mosógépbe tette.

Használata: Keverd el a meleg vizet háztartási ecettel 4:1 arányban. Helyezd a keveréket és a büdös ruhadarabot egy nagy tálba, és hagyd állni körülbelül egy órát. Ezután a szokásos módon tegyük a gépbe és mossuk ki.

3. Szóda izzadságszagra

A szóda – más néven mosószóda – kiváló folteltávolító. A citromsavhoz hasonlóan azonban a szóda is fehérítő hatású , ezért csak óvatosan szabad színes és sötét ruhaneműre használni. Hogyan kell alkalmazni?

Használata: Önts egy tálba öt liter vizet egy evőkanál szódával, és hagyd állni körülbelül harminc percig. Add hozzá a büdös ruhadarabokat, és hagyja hatni néhány órán keresztül, lehetőleg egy éjszakán át. Ezután mosd ki a ruhákat a szokásos módon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mosás

büdös ruha

büdös mosógép

rossz szagú ruhák