Vasi tűzvész: felbecsülhetetlen a kár, az őzek és az apróvadak sem élték túl a katasztrófát

HelloVidék   
  Megosztom
Vasi tűzvész: felbecsülhetetlen a kár, az őzek és az apróvadak sem élték túl a katasztrófát

Felbecsülhetetlen károkat okozott a Kenyeri és Csönge közötti tűzvész, az eltelt négy napban mintegy ezer hektár terület - erdő, facsemetés, mező - vált a tűz martalékává. A szarvasok elmenekültek, de az őzek és az apróvadak nem élték túl a katasztrófát - írta a Vaol.hu.

Ahogy arról korábban a HelloVidék is beszámolt, csütörtökön, nem sokkal dél után riasztották a tűzoltókat, mert 100 hektáron égett a bozótos a Vas megyei Csönge és Kenyeri közötti erdős területen, a tűz pedig egy fenyőerdőt is veszélyeztetett. Mivel a lángok gyorsan terjedtek, az esti órákra már 250 hektár vált a lángok martalékává.

Ahogy a Vaol tudósításból kiderült: hétfőn megérkezett a várva várt eső a térségbe, amely az utolsó, még izzó, parázsló részeket is eloltotta, így a tűzoltók befejezhették a szabadtéri tűz oltását. A kárfelmérés- és felszámolás csak ezután veheti kezdetét, a helyreállítás pedig több évig, sőt, évtizedig is eltarthat.

Pontos számokat nem tudnak mondani, de az elmenekülő szarvasokat kivéve élőlény nem nagyon maradt ezen az ezer hektáron - közölte a lapnak Lőrincz János, a Kemenesaljai Nimród Vadásztársaság.

A szarvas nem helyhez kötött állat, elmenekültek a szomszédos területekre, az apróvadak - nyulak, fácánok -, a madarak azonban az őzek többségével együtt bent égtek. Az őz tartja a helyét, többen a kerítésbe szorulva vesztették életüket. Mintegy 20-25 magasles is porig égett, csak a szeg és a lemez maradt belőlük.

- tette hozzá.

A lap információi szerint az erdők túlnyomó többsége magánkézben van, ráadásul sok közöttük az osztatlan közös telek, amely tovább nehezítheti a helyreállítás megszervezését. A tűzben fatelepek pusztultak el, és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által kezelt 10 hektáros állami terület erdei fenyvese is megsemmisült.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűzvész

vas megye

csönge