Durván elszaporodtak a sakálok Somogyban: már lakott területen is jelen vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Durván elszaporodtak a sakálok Somogyban: már lakott területen is jelen vannak

Aranysakált láttak Kaposváron, lakott területen belül, a jegyző most megadta az engedélyt az állat kilövésére.

Arról már évek óta egyre többet hallunk, rendkívüli módon elszaporodtak az aranysakálok Somogyban. Arról eddig azonban még viszonylag kevés volt az információ, hogy a ragadozók urbanizálódnának. Nemrégiben Kaposváron, belterületi utcákon láttak sakált. A Kaposvári Közlekedési Zrt. telephelyén és annak közelében figyeltek meg egy egyedet - írja a sonline.hu.

Csillag Gábor, a város jegyzője megadta a kilövési engedélyt a Zselici Vadásztársaság számára, amely kijelölt vadásza szeptember 3. és december 31. között ejtheti el az állatot.

Még nem ejtettük el a sakált, mondta Balogh Ákos, a Zselici Vadásztársaság elnöke. Hozzátette: nem jellemző a sakálra, hogy bemerészkedne a városi környezetbe, de azt fontos tudni róla, hogy a legintelligensebb ragadozó, s egyúttal nagyon óvatos is. Életmódját tekintve többnyire napnyugta után mozog, falkában vadászik. A területünkön is vannak, évente körülbelül harmincat hozunk terítékre. Az éves tervben előírt számokat igyekszünk teljesíteni

- mondta a lapnak.

A magyarországi környezeti feltételek mellett nem jellemző, hogy lakott területekhez ilyen közel húzódik az aranysakál. De ez nem is ismeretlen. Mindezt Lanszki József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Természetmegőrzési Tanszék professzora mondta el a jelenség kapcsán.

A faj képes kihasználni az urbánus környezet előnyeit, ezért Délkelet-Ázsiában több olyan város is ismert, ahol jellemző a sakálok jelenléte. Elsősorban azokon a területeken fordulhatnak elő, ahol parkok, nagyobb összefüggő növényzettel rendelkező részek vagy bolygatatlan, műveletlen kertek vannak. Ezeket búvóhelyként tudja használni

– mondta az egyetemi tanár.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

sakál

somogy megye

állat