A számok nem hazudnak: rekordmeleg volt az idei nyár

HelloVidék   
  Megosztom
A számok nem hazudnak: rekordmeleg volt az idei nyár

Az idei nyár volt a legmelegebb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát.

A HungaroMet Zrt. azt írta, a nyár középhőmérséklete országosan 23,5 Celsius-fok volt, 2,7 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 20,8 fokos átlagánál. A nyári középhőmérséklet 0,76 fokkal haladta meg az eddigi legmelegebb, 2022-es nyár hőmérsékletét.

A július és az augusztus egyformán meleg volt 24,53 Celsius-fokos középhőmérséklettel, aminél csak az 1992-es augusztusa volt forróbb 1901 óta, akkor ez 24,54 Celsius-foknak adódott.

A nyár középhőmérséklete az ország legnagyobb részén, síkvidéken 23-25 fok között alakult, de a Dél-Alföldön többfelé a 25 fokot is meghaladta, míg 20 fok alatti értékek csak az Északi-középhegyég magasabb hegyein fordultak elő.

Országos átlagban a július a hetedik, az augusztus a kilencedik legszárazabb volt a 20. század eleje óta. A július-augusztusi kéthavi csapadékösszeg országosan mindössze 47,2 milliméter volt, aminél kisebb érték csak 1992. július-augusztusban fordult elő, amikor 46,0 millimétert regisztráltak, viszont idén a két hónap átlaghőmérséklete 1,5 fokkal magasabb volt, mint 1992-ben, ami súlyosabb aszályt eredményezett.

Nyáron a legtöbb csapadékot, 293,1 milliméret a Bükkben, Jávorkúton regisztrálták, a legkevesebbet - 50,8 milliméternyit - Békéssámsonon. Egy nap alatt a legtöbb csapadék Tiszabercelen esett: június 22-én 127,2 milliméternyi.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

hőmérséklet

rekord

nyár

időjárás