Óriási veszély fenyegeti a fecskéket: mi lesz így a madarakkal?

HelloVidék   
  Megosztom
Óriási veszély fenyegeti a fecskéket: mi lesz így a madarakkal?

Az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni a fecskék, és akár százasával is megjelenhetnek teraszokon.

A hideg, szeles, esős idő miatt fecskék került bajba a Balaton környékén is. Pálinkás Andor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának madarásza a likeBalaton.hu-nak elmondta, rengeteg aggódó üzenetet és telefonhívást kapott az elmúlt napokban.

Sokan kérdezték tőle, hogy miért van ennyi fecske a siófoki vasútállomáson, mi történik ezekkel a madarakkal, mert össze-vissza repülnek, néhányat pedig elütnek autóval.

Az egyik pillanatról a másikra zuhant a levegő hőmérséklete 15-20 fokot, a levegőben pedig eltűntek a rovarok: egy részük elpusztult, másik részük pedig úgy elbújt, hogy a kizárólag repülő rovarokkal táplálkozó fecskék számára elérhetetlenné váltak

– fejtette ki Pálinkás Andor.

Mint mondta, valójában csak érzéki csalódás, hogy „sok a fecske”. Normál körülmények között ugyanis nagy magasságban, hatalmas területeken szétszóródva vadásznak ezek a madarak, így nem vesszük észre őket észre. A most látott fecskék nagy része éppen átvonul felettünk, az északi területekről délre tartanak.

Mivel a hideg miatt a repülő rovarok eltűntek a levegőből, a villásfarkúak 3-4 nap alatt akár éhen is halhatnak. A repüléshez, vonuláshoz hatalmas energiára van szükségük.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

fecske

hideg

időjárás