Van amikor a jóból is megárt a sok: így teszi tönkre magát sok magyar az alvással

HelloVidék   
  Megosztom
Van amikor a jóból is megárt a sok: így teszi tönkre magát sok magyar az alvással

Sokan számára komoly problémát jelent az alváshiány, pedig a megfelelő alvásmennyiség kulcsfontosságú a rohanó világunkban. Mások azonban éppen az ellenkezőjétől szenvednek, nevezetesen a túlalvástól. Rengetegen vannak, akik abban reménykednénk, hogy van idejük eleget aludni, ám sokan nem tudják, hogy ennek az állapotnak negatív egészségügyi hatásai is lehetnek a mindennapi életünkben. Na de mi az a túlalvás, és hogyan hat az egészségünkre?

Mi is pontosan a túlalvás?

Ha valaki rendszeresen kilenc vagy 10 óránál tovább alszik, és felkelés után még mindig fáradtnak érzi magát a nap folyamán, akkor előfordulhat, hogy túlalvástól szenved – mondja Reed. Martin, az Insomnia Coach alapítója. A szakember szerint az alvásigények személyenként változhatnak, a hosszabb alvás csak akkor jelenthet problémát, ha valakit az már a mindennapi tevékenységében akadályozhat.

Gyakran szenvednek ettől a betegségtől, akik éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak. Ilyenkor ugyanis az érintettek jóval nagyobb alváshiányt halmoznak fel.

A túlalvás bizonyos gyógyszerek mellékhatásai miatt is kialakulhat, vagy ilyen, amikor nem érezzük jól magunkat

– mondja Reed.

A "túlalvás" egyik tünete az is, hogy hajlamosabbá válunk a fejfájásra, különösen akkor, ha álmunkban horkolni is szoktunk.

Míg egyes rendszeres túlalvók gyorsan felismerik magukon a hiperszomniát, ezt a ritka állapotot. A hiperszomnia az inszomniával ellentétben kevésbé közismert alvászavar, holott a felnőtt lakosság 10-15 százaléka szenvedhet tőle. A hiperszomnia nagyfokú aluszékonyságot jelent, amelyet leginkább az alvás-ébrenlét ciklus felborulása okoz.

A narkolepszia, a Parkinson-kór, a Kleine-Levin-szindróma, a krónikus fájdalmak kialakulása szintén túlalváshoz vezethetnek. „A depresszióban szenvedők nagyobb valószínűséggel töltenek hosszabb időt az ágyban

– tette hozzá Reed.

Rossz a túlalvás?

Míg a túlalvás egyesek számára nyugodtságot jelenthet, addig ennek a hosszan tartó állapotnak a következménye jelentős egészségügyi problémákat okozhat. „A túlalvás miatt az ember fáradtabbnak érezheti magát. Megzavarhatjuk magát a testünk óráját, megnehezítve a szervezet számára az ébrenlét és az álmosság szabályozását. – mondja Reed.

A krónikus túlalvásnak azonban lehetnek további egészségügyi következményei is. A Sleep Medicine Reviews folyóiratban egy 2018-as klinikai felmérése szerint a hosszú alvás szignifikánsan összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a szélütéssel, az elhízással és a megnövekedett halálozási kockázattal. Sőt, a túlalvás növelheti a depresszió és a fejfájás kockázatát.

Így lehet elejét venni

Ha szeretnénk változtatni az életmódunkon, akkor számos intézkedést megtehetünk az egészségünk érdekében. Ezeket a beavatkozásokat azonban csak azután lehet a legjobban végrehajtani, ha előtte konzultálunk az orvosunkkal, hogy kizárjuk a túlalvás mögöttes egészségügyi okait.

Fontos, hogyha tehetjük kerüljük a koffeint, az alkoholt, a hozzáadott cukrot és az egyéb vízhajtókat lefekvés előtt, azért, hogy nyugodtabban tudjunk pihenni, és csökkentve annak az esélyét is, hogy kialakuljanak a túlalvási szokások.

Bizonyos gyógyszerek szintén segíthetnek a túlalvás kezelésében. Azonban az alvásvizsgálat elvégzése lehet az egyik legjobb módja a túlalvás leküzdésének, mivel fontos adatokkal látja el az alvásszakértőket, amelyek segítségével személyre szabottabb kezelési megközelítést tudnak biztosítani.

Forrás: realsimple.com

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

alvás

egészség

éjszaka