Kiderült az igazság a kötelező védőoltásról: rendkívül veszélyes betegség ellen nyújt védelmet

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság a kötelező védőoltásról: rendkívül veszélyes betegség ellen nyújt védelmet

A hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, amely az egész világon elterjedt. Különösen a hepatitis B-vírus általi fertőzés okozhat súlyos elváltozásokat. A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályos tanulók kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A gyermekek immunrendszerének érése a magzati kortól kora serdülőkorig tart. A veleszületett immunitás mellett rendkívül fontos a megfelelő szerzett ellenállóképesség kialakulása is, melyben a védőoltásoknak fontos szerepük van.

Rendkívül elterjedt fertőző betegség

A Hepatitis B (májgyulladás) a világon rendkívül elterjedt fertőző betegség, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. A vírus nagyon fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. A fertőzés akár krónikussá is válhat, hosszútávú egészségromlást okozva. A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályba járó gyermekek életkorhoz kötött kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak 3 részletben. Az első oltás beadására szeptemberben kerül sor.

A társadalom többsége tisztában van és elfogadja a gyermekkori védőoltások szükségességét, az általuk nyújtott védelmet értéknek tekinti, azonban az interneten terjedő álhírek még azokat is elbizonytalaníthatják, akik egyébként fontosnak vélik a védőoltásokat. Az iskolai kampányoltásként végzendő hepatitis B elleni védőoltást egy, az EU-ban már 2001 óta alkalmazott vakcinából fejlesztették ki annak érdekében, hogy egy tiomerzál tartósítószert nem tartalmazó vakcina jöjjön létre.

Szigorú szabályokhoz kötötték az engedélyeztetést

Hasonlóan más gyógyszerekhez, a HBVAXPRO vakcina engedélyezése is olyan szigorúan szabályozott preklinikai és klinikai adatokon alapult, melyek alapján a készítmény hatásossága és biztonságossága vizsgálható. Az oltóanyagot az Európai Unió tagállamainak gyógyszerhatóságai értékelték, amelyek egyértelműen igazolták a készítmény hatásosságát és biztonságosságát. A HBVAXPRO 5 mikrogrammos oltóanyag, a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező többi gyógyszerhez és oltóanyaghoz hasonlóan biztonságosan alkalmazható az orvosszakmai szabályok figyelembevételével.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

betegségek

fertőző betegség

védőoltás

egészség